У загибелі 218 червонокнижних птахів в "Асканії-Нова" підозрюють агронома Shutterstock

У загибелі 218 червонокнижних птахів в "Асканії-Нова" підозрюють агронома

Зоряна Бердник

Експертиза встановила, що журавлі отруїлися речовиною бродіфакум

У причетності до загибелі 218 червонокнижних сірих журавлів у біосферному заповіднику "Асканія-Нова" підозрюють агронома одного із сільськогосподарських підприємств Херсонщини.

Про підозру повідомлено агроному сільгосппідприємства Каховського району, пише пресслужба Головного управління Нацполіції в Харківській області на Facebook.

За даними правоохоронців, протягом перших трьох місяців цього року в поліцію регіону надійшли 25 повідомлень про загибель червонокнижних диких птахів на території "Асканії-Нова".

З’ясувалося, що до своєї загибелі птахи годувалися на навколишніх полях сільгосппризначення. Експертиза дала змогу встановити, що журавлі отруїлися речовиною бродіфакум, яка входить до складу агрохімічних препаратів для боротьби з гризунами.

Під час перевірки фермерських господарств на території одного з них поліціянти виявили хімічний препарат "Номайс", створений на основі того самого бродіфакуму. Хімпрепарат вносили в ґрунт із порушенням встановлених правил використання.

Як повідомив заступник начальника слідчого управління обласного ГУ Нацполіції Віктор Баранецький, правоохоронці встановили, що в період із грудня 2020 року по січень 2021 року 44-річний агроном одного із сільськогосподарських підприємств, будучи обізнаним із правилами та вимогами застосування пестицидів "Номайс", допустив їх порушення на землях поблизу села Питомник на території ОТГ Асканія-Нова Каховського району.

Наголошується, що пестицид повинен вноситися в нори гризунів із наступним засипанням цих нір, тоді ж як його просто розкидали по землі. Неправомірні дії агронома й призвели до загибелі 218 диких птахів - сірих журавлів, яких занесено до Червоної книги України.

За цим фактом відкрито справу за статтею 247 Кримінального кодексу України (Порушення правил, встановлених для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин, та інших вимог законодавства про захист рослин, що спричинило тяжкі наслідки).

Санкція статті передбачає штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадські роботи на строк від 120 до 200 годин або обмеження волі на строк до двох років. Нині триває досудове розслідування.

Нагадаємо, що проблема виникла на Херсонщині ще на початку січня та в лютому — уже тоді десятки птахів було знайдено мертвими на території заповідника.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, причини та шляхи розв'язання проблеми обговорили на засіданні парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Читайте також
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася

Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок
Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок

До однієї з мешканок Лопані качур самостійно прийшов на подвірʼя по допомогу

У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох
У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох

Ймовірною причиною загибелі лебедів називають вірусну інфекцію або годування хлібом