У Туреччині стадіон клубу “Галатасарай” заощадив €385 тисяч завдяки СЕС на даху euronews.com

У Туреччині стадіон клубу “Галатасарай” заощадив €385 тисяч завдяки СЕС на даху

Катерина Бєлоусова

Сонячні панелі на стадіоні дозволили уникнути 3250 тонн викидів вуглецю на рік

У Туреччині в Стамбулі на даху  стадіону Ali Sami Yen Spor Kompleksi Stadium футбольного клубу "Галатасарай" встановили 10 404 сонячних панелей потужністю 4,2 МВт.

“Зелена” енергія забезпечує 63-65% потреб стадіону та дозволило заощадити €385 000 за 8 місяців експлуатації, повідомляє Euronews.

Решту енергії стадіон купує у муніципального постачальника електроенергії Enerjisa. 

“Підвищення цін на енергію разом із офіційним рівнем інфляції, який зараз перевищує 80%, означало, що клуб почав економити гроші через кілька тижнів після того, як система запрацювала”, – підкреслили в матеріалі.

Крім скорочення витрат, сонячна енергія також веде до нового джерела доходу для національного спортивного клубу “Галатасарай”. Клуб купує всю енергію, яка виробляється з панелей, у Enerjisa. Оскільки стадіон повністю використовує свою систему освітлення лише протягом 150 годин під час 25 матчів на рік, він отримує більше електроенергії, ніж йому потрібно, тому решта продається муніципалітету.

Директор стадіону Алі Челіккіран зазначив, що таким чином клуб заробляє великі гроші, але не став розголошувати, скільки саме.

Він також розповів, що енергозбереження панелей дорівнює використанню енергії 2000 будинків і дозволить скоротити 3250 тонн вуглецю на рік. Це аналогічно збереженню 200 000 дерев протягом 25 років.

В матеріалі додали, що така СЕС допоможе зменшити залежності Туреччини від імпортних енергоресурсів. Через дев'ять років закінчується контракт "Галатасарая" з "Енерджисою", і повний контроль переходить до клубу.

Челіккіран розповів, що проєкт став “життєздатним” оскільки висувний дах стадіону має правильну форму, щоб приймати сонячне світло і може витримати вагу тисяч панелей. 

Нагадаємо, в Албанії запустили перший етап субсидіювання сонячних панелей для нагріву води для 2000 сімей з низькими доходами, щоб знизити витрати на електроенергію.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС протягом травня-серпня 2022 року сонячна генерація зросла на 28%, що дозволило заощадити 20 млрд м3 газу, імпорт якого коштував би €29 млрд.

Читайте також
США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 
США різко збільшили мито на китайські сонячні панелі 

Китай негайно пообіцяв вжити заходів у відповідь

270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус
270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус

Близько чверті з них разом із електростанціями одержать також установки по зберіганню енергії

Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху