Європа за 4 місяці заощадила €29 млрд на імпорті газу: як це вдалося shutterstock

Європа за 4 місяці заощадила €29 млрд на імпорті газу: як це вдалося

Катерина Бєлоусова

ЄС спостерігається постійне збільшення встановленої сонячної потужності на 15% у порівнянні з минулим роком

В ЄС протягом травня-серпня 2022 року сонячна генерація зросла на 28%, що дозволило заощадити 20 млрд м3 газу, імпорт якого коштував би €29 млрд.

У пікові літні місяці сонячна енергія генерувала рекордні 12% усієї електроенергії блоку, порівняно з 9% влітку 2021 року, повідомляє Carbon Brief.

В матеріалі зазначили, що багато країн ЄС уже збільшили цілі щодо використання відновлюваних джерел енергії після різкого зростання цін на газ і вторгнення росії в Україну, для заміни імпорту дорогого газу. 

Успіх сонячної енергії може допомогти блоку вийти з енергетичної та кліматичної кризи. А СЕС можуть у майбутньому відігравати набагато більшу роль в енергоміксі Європи.

“Наразі Європа переживає енергетичну кризу безпрецедентних масштабів. Обмеження поставок викопного палива з боку росії підштовхує ціни на електроенергію до рекордно високого рівня, додатковий стрес викликаний неробочим ядерним реактором у Франції та посухою, яка впливає на виробництво гідроелектроенергії в багатьох європейських країнах”, – йдеться у повідомленні.

Влітку 2022 року сонячна енергетика забезпечила рекордно високий рівень генерації, який ставить її на один рівень із вітром і випереджає гідроелектростанцію, хоча все ще на чотири відсоткові пункти відстає від вугільної. 

Окрім того, сонячна енергетика розвивається дуже швидко. 

Автори підкреслили, що в ЄС спостерігається постійне збільшення встановленої сонячної потужності на 15% у порівнянні з минулим роком – із 104 ГВт у 2018 році до 162 ГВт у 2021 році. Стрибок сонячної генерації літа 2022 року показує, що накопичена потужність окупається.

Так Нідерланди виробили майже чверть своєї електроенергії за допомогою сонячної енергії (23%), що є найвищою часткою в ЄС. Також високі показники мають Німеччина (19%) та Іспанія (17%). 

На розвиток сонячної енергії впливає не лише якість світла, а й ефективна політика, зокрема  поєднання фінансових стимулів та урядових ініціатив. Адже розширюють сонячну генерацію як південні, так і північні європейські країни, наприклад Нідерланди.

В матеріалі зазначили, що найшвидше зростання сонячної генерації з 2018 року спостерігалося в Польщі. Країна збільшила виробництво сонячної енергії в 26 разів – хоча і з низької бази – в результаті буму використання дахової сонячної енергії для домогосподарств, спричиненого субсидіями фотоелектричної енергії та зростанням цін на електроенергію, що працює на вугіллі та газі.

За даними Google Trends, пошукові терміни, пов’язані з сонячними батареями влітку 2022 року досягли рекордного рівня в таких великих економіках, як Німеччина, Великобританія, Франція та Іспанія. Споживачі намагаються зменшити свої рахунки за електроенергію за рахунок СЕС.

“Оскільки Міжнародне енергетичне агентство оголосило, що сонячна енергія в правильних місцях тепер пропонує найдешевшу електроенергію в історії, її швидке зростання, схоже, продовжиться”, – додали в матеріалі.

Нагадаємо, в Іспанії запустили найбільшу в Європі сонячну електростанцію Francisco Pizarro потужністю 590 МВт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у 2021 році світові викиди вуглецю від виробництва сонячних панелей склали 0,15% від глобальних викидів енергетики (52 тисячі кт), а протягом десятиліття зросли в 4 рази.

Читайте також
270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус
270 українських медзакладів отримають сонячні електростанції за 2023-2024 рр. – Андрій Герус

Близько чверті з них разом із електростанціями одержать також установки по зберіганню енергії

Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт