У Техасі через аномальні холоди замерзла половина вітряних турбін shutterstock

У Техасі через аномальні холоди замерзла половина вітряних турбін

Вітроенергетика була джерелом електрики в енергосистемі Техасу, що найбільш швидко зростає

У Техасі майже половина встановлених вітрових електростанцій в штаті відключена через обмерзання турбін. Але головною причиною блек ауту стали не турбіни.

Як повідомляє Yahoo News, підвищена вологість і різке зниження температури повітря призвели до обмерзання лопать вітряків. Відзначається, що тепер електрика подається за графіком і до того ж часто пропадає, а пік холоду ще не минув.

Вітрові електростанції по всьому штату виробляють до 25 100 МВт енергії. Але екстремальні зимові умови в Західному Техасі, які супроводжуються підвищеною вологістю, які пройшли у вихідні крижаним дощем і аномально низькими температурами, зупинили багато з розгорнутих в регіоні вітрових турбін.

Станом на ранок неділі, обмерзли турбіни загальною потужністю 12 000 МВт. Зазвичай в цей час року вітри не сильні, і турбіни працюють далеко не на межі. До енергетичної катастрофи призвело унікальне поєднання погодних умов, яке трапляються в цьому регіоні вкрай рідко.

https://agasfer.livejournal.com

Вітроенергетика була джерелом електрики в енергосистемі Техасу, що найбільш швидко зростає. У 2015 році виробництво електроенергії силою вітру забезпечувало 11% потреб енергосистеми Техасу. Торік вітрогенератори поставили в мережу 23% електрики та навіть обігнали вугілля як друге за важливістю джерело енергії в системі після природного газу. Очікується, що через низькі температури попит на електроенергію в цьому сезоні на 10 000 МВт перевищить попередній зимовий рекорд штату, встановлений у січні 2018 року. А піковий попит в понеділок і вівторок, за прогнозами може навіть перевищити абсолютний рекорд штату, який зафіксований влітку і становить 74 820 МВт.

Як зазначає The Texas Tribune, в електричному колапсі Техасу винна не "зелена" енергетика, а економіка в цілому.

Заморожені вітряні турбіни в Техасі змусили деяких консервативних політиків штату заявити, що штат занадто покладається на відновлювані джерела енергії. Видання зазначає, що насправді втрата енергії вітру становить лише частина скорочення генерувальних потужностей, яке призвело до відключень мільйонів техасців по всьому штату під час сильного зимового шторму.

У Канаді, наприклад, лопаті вітрогенераторів забезпечуються підігрівом для роботи в мороз і покриті матеріалом, який перешкоджає обмерзанню. Робити подібне в Техасі не мало сенсу, оскільки вітрогенерація коштувала б дорожче, а вжиті заходи збільшили б тарифи. Оскільки подібні негативні поєднання природних чинників в Техасі бувають раз в 50 або 100 років, то їх вирішили не брати до уваги. За що тепер і доводиться розплачуватися - електромережі істотно втратили в надійності.

Як повідомляла ЕкоПолітика, британська нафтогазова компанія BP, німецький енергетичний концерн RWE і французька нафтовий гігант Total виграли тендер на право оренди морських ділянок, що перебувають у власності Британської корони, для будівництва офшорних вітрових електростанцій.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності