У світі 5% вугільних електростанцій відповідальні за 73% викидів CO2 shutterstock

У світі 5% вугільних електростанцій відповідальні за 73% викидів CO2

Олена Яценьо

"Найбрудніша" електростанція у світі, згідно з дослідженням, розташована в Польщі

За переважну кількість викидів парникових газів, вироблених електростанціями, а саме 73%, відповідальні всього 5% підприємств.

До такого висновку дійшли американські вчені з Університету Колорадо, які опублікували результати дослідження в журналі Environmental Research Letters.

Група дослідників вивчила дані за 2018 рік понад 29 тисяч "брудних" електростанцій із 221 країни та склала топ найбільших забрудників у світі. Порівняно з 2009 роком, обсяг викидів зріс на 5,4% — із 287,6 млн до 303,6 млн тонн.

До десятки найнебезпечніших для довкілля електростанцій потрапили ті, які розташовані в США, Європі (Польща, Німеччина), Східній Азії (Китай, Південна Корея, Японія, Тайвань) та Індії.

Усі вони мають спільні характеристики: працюють на вугіллі, вирізняються низькою ефективністю (ККД) і розташовані в Північній півкулі.

"Найбрудніша" електростанція у світі, згідно зі звітом, — це польська Белхатувська ТЕС, найбільша теплова електростанція Євросоюзу. Цій ТЕС уже 27 років, і вона виробляє близько 20% електроенергії в країні. У 2018 році викинула в атмосферу 38 млн тонн вуглекислого газу. Водночас закрити її планують аж у 2036 році, і то під тиском Євросоюзу.

Друге місце за індійською тепловою електростанцією Віндхьячал — 33,8 млн тонн. Місця з третього по шосте дісталися ТЕС у Південній Кореї, Тайвані та Китаї.

Автори дослідження вважають, що потрібно перевести ці електростанції з вугілля на природний газ. Приблизні розрахунки показали:якщо стійкість електростанцій, що входять в ці 5%, збільшиться хоча б до середньосвітового рівня, їхні викиди вдасться знизити на 25%. Зміна джерела електроенергії з вугілля на природний газ знизить емісії ще на 30%, а впровадження технологій уловлювання вуглецю може скоротити їх майже вдвічі.

Як писала ЕкоПолітика раніше, в Україні найбільшим забруднювачем серед вугільних електростанцій називають Бурштинську ТЕС.

Читайте також
Війна в Україні підвищила популярність біопалива – експерти
Війна в Україні підвищила популярність біопалива – експерти

Громади потребують інвестиційної підтримки біомасових проєктів та допомоги у підготовці власних спеціалістів

В Україні тарифи на "зелене" тепло вбивають переваги котелень на біомасі – експерт
В Україні тарифи на "зелене" тепло вбивають переваги котелень на біомасі – експерт

Через тарифи та ціну на газ, альтернативне паливо стає економічно невигідним

У Великобританії епічно підірвали чотири вежі старої ТЕС. Відео
У Великобританії епічно підірвали чотири вежі старої ТЕС. Відео

Подивитись на таке видовище зібралось чимало глядачів