У США інвестори провідних банків не підтримали кліматичні пропозиції shutterstock

У США інвестори провідних банків не підтримали кліматичні пропозиції

Катерина Бєлоусова

Фінансові установи відіграють ключову роль у декарбонізації світової економіки та подоланні системних ризиків, пов’язаних зі зміною клімату

У США інвестори трьох великих банків, а саме Wells Fargo, Bank of America та Citi, відмовилися підтримати резолюції з вимогою суворішої політики щодо фінансування викопного палива.

Проте, як заявила екологічна група США Sierra Club, що подала пропозиції, резолюції знайшли безпрецедентну підтримку, незважаючи на те, що вони не були ухвалені, повідомляє Financial Times.

Пропозиції закликали банки узгодити свою політику фінансування викопного палива з досягненням чистих нульових викидів до 2050 року та унеможливити новое постачання викопного палива. Але ці рішення підтримали лише близько 11% акціонерів Wells Fargo і Bank of America і менше 13% акціонерів Citi.

Подібні пропозиції були подані в інші банки США, включаючи Goldman Sachs і JPMorgan Chase. 

Усі шість кредиторів приєдналися до Net-Zero Banking Alliance (NZBA), який зобов’язує їх декарбонізувати свої кейси до середини століття. 

В матеріалі зазначили, що вплив кредитної та андеррайтингової діяльності великих банків на клімат все частіше перевіряється під тиском акціонерів, активістів та знаменитостей.

На щорічних загальних зборах керівники банків зіткнулися з кількома запитаннями акціонерів щодо проблем, пов’язаних зі зміною клімату.

Відповідаючи на запитання, чи збирається BofA припинити свої відносини з компаніями з викопного палива, які відмовляються дотримуватися політики, яка обмежує зміну клімату до 1,5 градусів Цельсія, виконавчий директор Браян Мойніган сказав, що, хоча банк буде працювати з клієнтами, щоб допомогти їм рухатися до цього, зрештою, це їхній перехід.

Джейн Фрейзер, виконавчий директор Citigroup, сказала, що, хоча банк визнає, що викиди від секторів викопного палива потрібно зменшити, для світової економіки неможливо закрити економіку викопного палива за одну ніч.

"Перехід потрібно прискорити, але також потрібно керувати ним, щоб мінімізувати шок для нашої економіки та громад", – сказала Фрейзер.

Адель Шрейман з кампанії Sierra Club з фінансування викопного палива, сказала, що великі менеджери активів не використовували свої повноваження, щоб притягнути банки до відповідальності за свої кліматичні обіцянки, проте на Уолл-стріт був надісланий чистий сигнал.

"Великі банки несуть відповідальність за те, щоб вирішити свій величезний внесок у кліматичні кризи та захистити своїх акціонерів від кліматичних ризиків, узгодивши свою політику зі своїми власними нульовими зобов’язаннями та припинивши підтримку розширення викопного палива. Тиск на них з боку акціонерів та громадськості лише посилюється", – сказала Шрейман.

Також пенсійний фонд штату Нью-Йорк у розмірі $280 мільярдів на початку квітня підтримав пропозиції, подані в усіх трьох банках. Фонд закликав акціонерів підтримати ці рішення, оскільки фінансові установи відіграють ключову роль у декарбонізації світової економіки та подоланні системних ризиків, пов’язаних зі зміною клімату.

Нагадаємо, Європа готує інвестиції в декарбонізацію у відповідь на зміну клімату та війну РФ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Рада ЄС погодила свою позицію щодо європейських зелених облігацій.

Читайте також
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід

25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом

Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка
Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка

Кошти з програм для зеленого переходу України були перенаправлені на підтримку під час війни

Створена перша у світі класифікація зелених фінансів
Створена перша у світі класифікація зелених фінансів

Класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків

Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування
Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування

Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить гарантії фінансової підтримки щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища