Європа готує інвестиції в декарбонізацію у відповідь на зміну клімату та війну РФ Shutterstock

Європа готує інвестиції в декарбонізацію у відповідь на зміну клімату та війну РФ

Катерина Бєлоусова

Геополітичне обґрунтування зменшення залежністі від імпорту викопного палива з Росії збігається з імперативом боротьби зі зміною клімату

В ЄС мобілізують до 300 мільярдів інвестицій у зелену та цифрову інфраструктури для подолання криз клімату, біорізноманіття та енергетики, а також для відмови від енергоносіїв з РФ.

Також Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) пообіцяв 1 трлн євро інвестицій у кліматичні заходи та екологічну стійкість до 2030 року, повідомляє Project Syndicate.

Європа займається активною кліматичною дипломатією, щоб заохотити партнерів підвищити свої кліматичні амбіції для переходу до стійкої економіки з нульовими викидами. Через свою нову структуру розвитку, EIB Global, ЄІБ співпрацює з партнерами по всьому світу, щоб мобілізувати фінансування для енергоефективності, відновлюваних джерел та проекти електромереж.

Спільні зусилля ЄІБ та ЄС у рамках Team Europe підтримують майбутнє з використанням чистої енергії. Банк допоміг налагодити партнерство з Південною Африкою у сфері справедливого енергетичного переходу, підтримав заснований в Індії Міжнародний сонячний альянс, що розвиває сонячну енергетику в 105 тропічних країнах, і підписав інтегровану схему управління водними ресурсами та запобігання повеням в Аргентині.

ЄС готове підтримати світове співтовариство у виключенні залежності від викопного палива. Адже більше зелених інвестицій дасть більше стратегічної автономії, а декарбонізація стає геополітичним імперативом. 

Європа також закликає глобальних партнерів приєднатися до прискорення фінансування екологічно чистої енергії, адже кліматична нейтральність допоможе досягти енергетичної безпеки.

Останній звіт Міжурядової групи експертів зі зміни клімату про пом’якшення наслідків підкреслює невідкладність декарбонізації. Загальні викиди парникових газів повинні досягти піку до 2025 року, щоб уникнути катастрофічного підвищення глобальних температур. Проте перехід на чисту енергію в масштабі всієї економіки має здійснюватися ретельно, щоб врахувати неминучі соціальні та економічні наслідки та бути справедливим.

Позбавлення залежності Європи від російського викопного палива має враховувати зостереження:

  • пошук альтернативних постачальників природного газу, як би він не був критичним у короткостроковій перспективі, не повинен замикати у нову довгострокову залежність, що вимагає великих інвестицій в інфраструктуру викопного палива;
  • унеможливлення заміни надмірної залежністі від викопного палива на надмірну залежність від сировини, необхідної для зеленого переходу, адже ці ресурси значною мірою зосереджені лише в кількох країнах, не всі з яких мають ті самі цінності та інтереси, що й ЄС. 

Посилення стратегічної автономії та стійкості ЄС має залишатися ключовою метою перехідного періоду.

Нагадаємо, експерти розповіли, як тонка дипломатія допоможе зробити Green Deal глобальним.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, європейців закликають працювати вдома, щоб зменшити залежність від російської нафти.

Читайте також
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт
Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік