У скандалі із забрудненням заводу "Новомет" поставили крапку. Документи Новомет

У скандалі із забрудненням заводу "Новомет" поставили крапку. Документи

Маргарита Шевченко

Підприємство довело законність отримання дозволу на викиди

Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів підтвердило законність отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в повітря ТОВ "Коксовим заводом "Новомет".

Про це сказано на сайті відомства. Чиновники підтвердили, що вся процедура отримання дозволу, а також громадські слухання (ОВД) були проведені згідно чинного законодавства (щоб переглянути дозвільний документ на викиди, доскрольте до кінця сторінки).

Таким чином підприємство може і надалі вести свою діяльність.

Що передувало

"Процедура отримання Дозволу ТОВ "Коксовий завод "Новомет" фактично була розпочата ще у 2019 році шляхом проведення інвентаризації стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, видів та обсягів забруднюючих речовин, пилогазоочисного обладнання!, — сказано в повідомленні.

За результатами такої інвентаризації було підготовлено звіт, який перевіряли в Науково-дослідній установі "Український науково-дослідний інститут екологічних проблем".

Після цього "Новомет" п’ять разів звертався до Міндовкілля та Мінекоенерго щодо реєстрації Звіту з інвентаризації.

"У зв’язку з недотриманням вимог Інструкції до змісту та оформлення, ТОВ "Коксовий завод "Новомет" було неодноразово відмовлено в реєстрації Звіту. І виключно після усунення всіх викладених у відмовах зауважень, звіт було зареєстровано 18.11.2020 в Міндовкіллі, про що підприємство повідомлено листом", — пояснили у відомстві.

Згідно чинного законодавства, надалі підприємство розмістило повідомлення про наміри отримати дозвіл на викиди в газеті "ЧасПік INFO".  У ньому була вказана загальна кількість забруднюючих речовин, що викидатимуться в атмосферу, розраховану на максимальну проєктну потужність виробництва — 812 т/рік забруднюючих речовин, 60869 т/рік двоокису вуглецю.

Усі зауваження та пропозиції з питань отримання дозволу, необхідно направляти до Харківської ОДА протягом 30 днів. За законом, місцеві державні адміністрації розглядають зауваження, у разі потреби організовують проведення їх публічного обговорення і, протягом 30 календарних днів з дати опублікування інформації про намір отримати дозвіл, повідомляють про це.

"Харківська ОДА листом від 31.01.2020 № 01-33/79 проінформовала про те, що зауважень та пропозицій щодо наміру ТОВ "Коксовий завод "НОВОМЕТ" отримати Дозвіл не надходило", — повідомили в Міндовкілля.

Тож "Новомет" провів всю процедуру отримання дозволу на викиди з дотримання чинного законодавства.

Вказано, що видача дозволу також була погоджена з Держпродспоживслужбою. Також "Український науково-дослідний інститут екологічних проблем" провів оцінку впливу викидів забруднюючих речовин "Новометом" на довкілля.

"За результатами виконаного розрахунку розсіювання забруднюючих речовин в атмосферне повітря у документах, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, показала, що максимальні концентрації забруднюючих речовин на межі встановленої санітарно-захисної зони і у повітрі найближчої житлової забудови -  у межах санітарних норм по всіх речовинах (з урахуванням фону) не перевищують 1 ГДК та не призводять до погіршення санітарно-гігієнічних умов проживання та здоров’я мешканців прилеглої житлової забудови", — сказано у повідомленні.

Як сказано у повідомленні, Держекоінспекція через суд намагалась припинити діяльність "Новомету" поки підприємство не отримало дозвіл на викиди. І суд постановив, що діяльність має бути припинена до моменту отримання дозволу, але підприємство подало апелляцію і фактично діяльність припинена не була.

Що передбачає дозвіл на викиди

Дозволом передбачено виконання підприємством заходів щодо:

- впровадження найкращих доступних технологій і методів керування: рециркуляція димових газів на котлах типу ДКВР-10/13 (№ 1, 2, 3) зі зменшенням викидів оксидів азоту на 5,205 т/рік;

- скорочення викидів забруднюючих речовин до кінця 2023 шляхом реконструкції ГОУ вуглепідготовчого цеху зі зменшенням викидів речовин у вигляді суспендованих твердих частинок недиференційованих за складом.

Підприємство зобов’язано до 2024 року впровадити автоматизовану систему моніторингу.

"Наявність у підприємства дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, із чітко визначеними граничнодопустимими концентраціями, виключає неконтрольоване забруднення атмосферного повітря та дає можливість Держекоінспекції нарахувати збитки за час роботи підприємства без Дозволу, а також під час проведення перевірки виявляти факт понаднормових викидів та нарахувати штрафні санкції за перевищення встановлених показників", — констатували у міністерстві.

Нагадаємо, 25 березня у Харкові Служба безпеки України спільно з обласною екоінспекцією викрила у причетності до забруднення довкілля директора "Новомет" Максима Бондарева. Слідчі оголосили топменеджеру підприємству про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 241 (Забруднення атмосферного повітря) Кримінального кодексу України.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів