Директору харківського коксзаводу "Новомет" оголосили підозру у справі забруднення довкілля Суспільне

Директору харківського коксзаводу "Новомет" оголосили підозру у справі забруднення довкілля

Олекса Франко

Нині роботу заводу тимчасово припинили

У Харкові Служба безпеки України спільно з обласною екоінспекцією викрила у причетності до забруднення довкілля директора коксового заводу "Новомет" Максима Бондарева.

Слідчі оголосили топменеджеру підприємству про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 241 (Забруднення атмосферного повітря) Кримінального кодексу України. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook начальник пресцентру Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його словами, роботу заводу тимчасово припинили. Нині тривають слідчо-оперативні дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх посадовців, винних у завданні шкоди довкіллю та здоров’ю громадян.

"Співробітники СБУ встановили, що керівництво приватного підприємства організувало виробничий цикл з грубими порушеннями екологічних норм. Протягом восьми місяців завод здійснював понаднормативні викиди забруднювальних речовин у повітря без відповідного дозволу", – зазначили в поліції.

Раніше керівництво коксового заводу притягали до адмінвідповідальності за недотримання вимог щодо охорони атмосферного повітря. Попри це посадовці й далі не виконували приписів, а дозвіл на викиди забруднювальних речовин не отримувало. Крім того, менеджмент підприємства ігнорував численні протестні акції місцевих жителів.

У Держреєстрі юридичних і фізичних осіб власником коксового заводу "Новомет" значиться його директор Максим Бондарев. Водночас, за інформацією KHARKIV Today, співробітники СБУ планували вручити підозру Максиму Бондареву минулого тижня, але він був на лікарняному.

Ч. 1 ст. 241, за якою підозрюють директора, передбачає покарання у вигляді штрафу від 30 600 грн до 61 200 грн або обмеження волі до трьох років з можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк.

Нагадаємо, що останні кілька років місцеві жителі постійно скаржаться на викиди коксового заводу та виходять на акції протесту.

2 березня Харківська міська комісія з техногенної та екологічної безпеки (КТЕБ) звернулася до державної КТЕБ з проханням заборонити діяльність коксохіму.

Міський голова Харкова Геннадій Кернес неодноразово заявляв, що підприємство має скоротити викиди в атмосферу та заплатити борги працівникам, а 19 серпня 2019 року на сесії міськради виступив за перенесення заводу з міста.

У грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд, розглянувши позов Державної екологічної інспекції до коксового заводу "Новомет", зобов'язав підприємство призупинити діяльність із виробництва коксу та кам'яновугільної смоли до отримання дозволу на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів.

Керівництво заводу подало апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Як повідомляла ЕкоПолітика, НАБУ відкрило матеріали про отримання хабаря Юрченком за законопроєкт про побутові відходи.

Читайте також
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому

Через обстріл нафтобази у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів

Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер
Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер

Виробництво дешевої “зеленої” електроенергії дозволить заощадити гроші для відбудови

Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів
Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів

Екопарк з перших днів повномасштабного вторгнення перебував під ворожими обстрілами

У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева
У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева

Такий “догляд” за деревами поширений в багатьох містах України