У Раді з'явився законопроєкт про стимулювання виробництва акумуляторів для ВДЕ

У Раді з'явився законопроєкт про стимулювання виробництва акумуляторів для ВДЕ

Маргарита Шевченко

В документі передбачена можливість участі в проєктах інвесторів

Законопроєкт №5390 "Про стимулювання розвитку ресурсної бази низьковуглецевої енергетики" зареєстрували у Верховній Раді.

Як повідомляється на сайті парламенту, 20 квітня документ надали на ознайомлення нардепам. Авторами стала група народних депутатів від фракції "Слуга народу", зокрема Олег Семінський, Олександр Горобець, Євген Пивоваров, а також представник групи "Довіра" Андрій Кіт.

Що передбачає

Внесення змін до чинної законодавчої бази, які б стимулювали видобуток сировини для створення систем накопичення енергії, зокрема літію, кобальту, нікелю, а також їх збагачення в Україні і виробництво кінцевих продуктів "акумуляторного" класу.

На думку авторів законопроєкту, це є дуже актуальним в умовах розвитку виробництва електроенергії з поновлюваних джерел, а також для забезпечення участі України в міжнародних виробничих ланцюжках з великою доданою вартістю в процесі створення інфраструктури для акумулювання електроенергії, виробленої об'єктами ВДЕ.

Відзначається, що стимулювання створення подібних об'єктів в Україні буде поштовхом і до виробництва батарей для електромобілів.

"Для України є актуальним збільшення виробництва електроенергії на природному газі, оскільки п'ятирічна урядова програма збільшення видобутку ресурсу (до 2020 року) з основним акцентом на підтримку діяльності державної компанії "Укргазвидобування" не привела до очікуваного результату", — сказано у пояснювальній записці.

Актуальним є питання уточнення законодавства з метою розширення доступу ефективних приватних газодобувних компаній до отримання спецдозволів на користування газоносними надрами виключно на конкурентних засадах — через аукціони і відкриті конкурси на укладення угод про розподіл продукції (УРП).

Законопроєктом, зокрема, пропонується на законодавчому рівні закріпити можливість отримання наскрізних спецдозволів на пошук і видобуток вуглеців, а також вносяться уточнення, характерні для особливостей пошуку і розробки видів копалин і етапів створення товарної продукції. Крім цього, коригується перелік умов для укладання УРП і критерії оцінки конкурсних заяв.

Також пропонується передати від Кабміну відповідній міжвідомчій комісії повноваження самостійно ухвалювати проміжне рішення про доцільність УРП щодо вже переданої в користування ділянки. При цьому за Кабміном залишається остаточне рішення і узгодження проєкту УРП.

У документі передбачена можливість участі інвесторів — фінансових установ, інвестфондів та інших фінансово заможних компаній.

Раніше ЕкоПолітика проаналізувала цілі України в НВВ2, що стосуються сектора "зеленої" енергетики.

Читайте також
На Одещині завдяки зеленій енергетиці не застосовують графіки відключення світла
На Одещині завдяки зеленій енергетиці не застосовують графіки відключення світла

Водночас ремонтні роботи тривають, тому можливі обмеження у разі збільшення навантаження

Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу
Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу

Програма RES допоможе залучити додаткові кошти на кліматичні заходи з інших програм

Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу
Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу

До кінця 2024 року потрібно реалізувати проєкти з виробництва біометану

Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію
Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію

Запуск механізму гарантій походження енергії дасть можливість експортувати зелену електроенергію і збільшить попит на неї всередині країни