У Раді з’явився законопроєкт "Про накопичувачі енергії": детальний аналіз shutterstock

У Раді з’явився законопроєкт "Про накопичувачі енергії": детальний аналіз

Валентина Гембарська

Ухвалення цього закону не потребуватиме додаткових видатків із держбюджету

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №5436 "Щодо впровадження накопичувачів енергії".

На сайті парламенту вказано, що 5 травня документ дали для ознайомлення народним депутатам. Автором документу є нардеп від "Батьківщини" Олексій Кучеренко.

Мета: законодавче визначення статусу накопичувачів енергії. Ухвалення закону забезпечить використання накопичувачів енергії, збалансує роботу енергосистеми та підвищить стабільність електропостачання для споживачів.

"Об’єкти ВДЕ характеризуються негарантованим, змінним графіком генерації електричної енергії впродовж доби, а також значними сезонними коливаннями обсягів виробництва. Обсяг ВДЕ вже зараз є настільки великим, що енергосистема не має можливості його балансувати в повному обсязі. Таким чином мають бути запроваджені механізми, які б дали можливість стабільно працювати енергетичній системі і в той же час не впливали на розвиток ВДЕ", — сказано у пояснювальній записці.

Зазначається. що вже зараз обсяг ВДЕ настільки великий, що енергосистема не має можливості його балансувати в повному обсязі. Накопичувачі енергії сприятимуть стабільному функціонуванню енергосистеми, зменшенню дисбалансів в мережі викликаних нерівномірними навантаженнями від споживачів, та збереженню темпів введення об’єктів відновлюваної електроенергетики.

ПЗУ вирішує питання використання накопичувачів енергії виробниками електричної енергії, в тому числі й виробниками ВДЕ, а також встановлює запобіжники для зловживань.

Що передбачає законопроєкт: 

  • доповнює Закон України "Про ринок електричної енергії" поняттями накопичення енергії, накопичувач енергії та оператор накопичувача енергії;
  • вводиться новий учасник ринку електричної енергії — оператор накопичувача енергії та встановлюються його права та обов’язки;
  • встановлюється заборона поєднувати ліцензійну діяльність оператора накопичувача енергії з діяльністю гарантованого покупця, оператора ринку, оператора системи передачі та оператора системи розподілу;
  • оператору системи передачі та операторам системи розподілу дозволяється використання накопичувачів енергії виключно для забезпечення надійної та безпечної роботи відповідної системи передачі чи системи розподілу за умови, коли вони є повністю інтегрованими елементами мережі, встановленими з дотриманням певних умов;
  • не вимагається отримання оператором системи передачі додаткової ліцензії.
  • вирішує питання використання накопичувачів енергії виробниками електричної енергії, зокрема і виробниками електричної енергії, яким встановлено "зелений" тариф.

Проєкт Закону також передбачає внесення змін до Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" з метою поширення повноважень Регулятора на діяльність з накопичення енергії.

Як вказано у пояснювальній записці, ухвалення цього закону не потребуватиме додаткових видатків із державного бюджету.

Як повідомляла ЕкоПолітика, комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування вже протягом півтора року працює над законопроєктом № 2207-1-д "Про управління відходами", який має запровадити європейську модель поводженні з відходами в Україні. Нині пропрацьовується понад півтори тисячі правок.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України