У Нідерландах хочуть побудувати унікальний завод з виробництва зеленого водню shutterstock

У Нідерландах хочуть побудувати унікальний завод з виробництва зеленого водню

Катерина Бєлоусова

Завод зможе виробляти до 3 000 тонн зеленого водню на рік

У Нідерландах компанія HyCC планує побудувати завод з виробництва зеленого водню Djewels потужністю 20 МВт.

Завод працюватиме за інноваційною технологією Augmented McLyzer з більшою густиною струму, що забезпечить гнучкість виробництва на меншій площі, повідомляє пресслужба HyCC.

Зазначається, що остаточне інвестиційне рішення щодо проєкту HyCC планує прийняти до кінця 2023 року.

В повідомленні підкреслили, що Djewels буде надсучасним електролізним заводом, розташованим у місті Делфзейл. Він зможе виробляти до 3 000 тонн зеленого водню на рік. Такий водень може використовувати компанія OCI Methanol Europe для виробництва відновлюваного метанолу, що дозволить зменшити щорічні викиди вуглецю на 27 000 тонн на рік.  

В пресслужбі розповіли, що проєкт Djewels підтримає плани з розширення виробництва зеленого водню для прискорення темпів декарбонізації європейської промисловості.

"Виробництво зеленого водню необхідно значно збільшити в найближчі роки, якщо ми хочемо досягти європейських кліматичних цілей на 2030 рік. Це означає, що нам потрібно широко впроваджувати інноваційні технології, щоб отримати практичний досвід. Робота Technip Energies та технології McPhy дозволяють нам зробити саме це”, – сказав керуючий директор HyCC Марсель Галджі.

Генеральний директор McPhy Жан-Батіст Лукас додав, що за останні кілька років було розроблено низку важливих проєктів, які зараз вступають у фазу реалізації

Зазначається, що Djewels є флагманським проєктом для провінції Гронінген і ширшої Водневої долини на півночі Нідерландів, що підтримує сталий розвиток регіональних галузей промисловості. Його підтримали регіональний фонд Waddenfonds, Партнерство чистого водню (колишня назва FCH-JU). Окрім того, проєкт може отримати грант від Міністерства економіки Нідерландів для підтримки впровадження цієї інноваційної технології.

Нагадаємо, у Франції запустили офшорну платформу Sealhyfe для виробництва зеленого водню, яка здатна виробляти 400 кілограмів Н2 на день.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія офіційно прийняла два делегованих акти, що визначають детальні правила ЄС щодо відновлюваного водню.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон