Єврокомісія ввела нові правила для виробництва “зеленого” водню shutterstock

Єврокомісія ввела нові правила для виробництва “зеленого” водню

Катерина Бєлоусова

Нові правила будуть застосовуватися до вітчизняних виробників та імпортерів

Єврокомісія офіційно прийняла два делегованих акти, що визначають детальні правила ЄС щодо відновлюваного водню.

Документи визначають, який водень може вважатися “зеленим” та методологію розрахунку викидів парникових газів протягом його життєвого циклу, повідомляє H2 View.

Зазначається, що акти детально вивчили у Європарламенті та в Раді ЄС та залишили їх без змін. Нові правила наберуть чинності з 10 липня. 

В матеріалі підкреслили, що перший акт визначає, за яких умов водень, паливо на основі водню та інші енергоносії можуть вважатися відновлюваним паливом небіологічного походження (RFNBO). 

Документ передбачає, що “зелений” водень буде вироблятися виключно з додаткових відновлюваних електростанцій лише в години, коли ВДЕ-станція виробляє електроенергію в в районі, де розташований відновлюваний об'єкт. Тобто з погодинною тимчасовою кореляцією та географічною. 

Зазначається, що низка представників водневої галузі назвали такі норми занадто суворими.

Так генеральний директор Hydrogen Europe Йорго Чатзімаркакіс сказав, що ці вимоги можна виконувати, проте це збільшить вартість водню та обмежать потенціал його розширення.

В матеріалі розповіли, що другий делегований акт передбачає методологію розрахунку викидів парникових газів (ПГ) протягом життєвого циклу для RFNBO. Вона враховує викиди під час:

  • виробництва;
  • переробки;
  • транспортування;
  •  пов'язані з отриманням електроенергії з мережі;

Очікується, що ці акти забезпечать регуляторну визначеність для інвесторів. Адже ЄС прагне досягти потужності для виробництва 10 мільйонів тонн “зеленого” водню на внутрішньому ринку до 2030 року, що передбачено у плані REPowerEU.

Зазначається, що нові правила будуть застосовуватися як до вітчизняних виробників, так і до міжнародних виробників, які експортують відновлюваний водень до ЄС. Єврокомісія буде підтримувати тісний контакт із зацікавленими сторонами та схемами сертифікації для підтримки впровадження цих правил.

Нагадаємо, Німеччина погодилася об’єднати свій водневий фонд H2Global Foundation з Європейським водневим банком, що відкриє можливість фінансування для міжнародного імпорту Н2 для всіх країн-членів блоку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство енергетики та інфраструктури Ізраїлю оголосило про запуск комплексного національного плану інтеграції водню в енергетичний сектор країни. 

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон