У Міндовкілля дали невтішний прогноз щодо зростання промислових викидів shutterstock

У Міндовкілля дали невтішний прогноз щодо зростання промислових викидів

Олена Яценьо

Відомство провело переговори з Мінекономіки та Міненергетики

Викиди СО2 на промислових підприємствах України збільшаться на 16% до 2030 року від рівня 2019 року.

Про це йдеться в оновленому проєкті Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди (НВВ2), розповів очільник Міндовкілля Роман Абрамовський в ексклюзивному інтерв'ю порталу Green Deal.

"За нашими підрахунками, викиди промисловості до 2030 року зростуть на 16% від рівня 2019 року. Тобто не зменшаться, навпаки — збільшаться. Однак, відповідно, амбіції ключових компаній щодо збільшення темпів промислового виробництва було враховано", — зазначив урядовець.

За словами Абрамовського, секторальні цілі НВВ2 для української промисловості узгодили з Міністерством економіки. Саме з цим міністерством були найскладніші переговори про узгодження показників, додав міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

"Найважча дискусія була з Міністерством економіки, оскільки вони відповідають за безліч секторів. Водночас варто віддати належне новому керівництву Мінекономіки, першому віцепрем'єру Олексієві Любченку, оскільки відразу після його призначення ми зустрілися і я пояснив йому всі наші прогнози щодо дотичних сфер. Він одразу призначив відповідальну за НВВ2 людину, а на другий день наша команда провела брифінг для нового керівництва", — розповів міністр.

Міндовкілля також провело складні переговори з Міністерством енергетики та НЕК "Укренерго", у результаті яких відомство було змушене збільшити норми викидів для енергетичного сектору.

"Наприклад, якщо спочатку ми змоделювали показник на рівні 34 млн тонн викидів СО2 у 2030 році в секторі енергетики, то після консультацій дійшли висновку, що буде коректніше передбачити 48 млн тонн у 2030 році, спираючись на положення Звіту про адекватність системи", — резюмував Абрамовський.

Нагадаємо, що 1 квітня Міндовкілля презентувало проєкт НВВ2, амбітна мета якого полягає в скороченні викидів парникових газів на 65% до 2030 року порівняно з 1990 роком.

ЕкоПолітика  вирішила проаналізувати основні факти й чутки довкола українського НВВ2.

Також додамо, що Центр економічного відновлення підготував інфографіку про те, як країни моделюють власний Національно визначений внесок задля поліпшення довкілля планети згідно з Паризькою кліматичною угодою.

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції