У Миколаєві встановили перші компостувальні майданчики. Фото mkrada.gov.ua

У Миколаєві встановили перші компостувальні майданчики. Фото

Олена Яценьо

ОСББ виграло грант

У Миколаєві на території житлового комплексу "Північна зірка" з'явилися два експериментальні майданчики для компостування органічних відходів.

Місце було обрано невипадково: об’єднання співвласників багатоквартирних будинків на вулиці Архітектора Старова стало переможцем конкурсу, що проводили серед ОСББ. Ідеться про освітню програму "Сафарі для громад: компостування в містах", повідомила пресслужба міської ради.

ОСББ виграло грант й отримало дерев’яні конструкції компостерів, ЕМ-препарати та бокси для харчових відходів на суму понад 50 тисяч гривень.

Ініціатором облаштування компостерів став 38-річний Сергій Колесник – голова одного з п'яти ОСББ житлового комплексу "Північна зірка", у якому проживає майже 1500 мешканців. Його ідею підтримали понад 300 мешканців ЖК, частина з яких була присутня на відкритті. Мешканці ЖК, у якому живе Колесник, відсортовують вторсировину вже три роки, однак до участі в "Сафарі для громад" з утилізацією органіки справи не мали.

Компостувальні майданчики урочисто відкрили в суботу, 20 листопада, з двох сторін житлового комплексу, неподалік сортувальних баків. Облаштовувати їх допомогли члени ГО "ПЛАТО" та студенти миколаївського осередку Української академії лідерства.

Компостер являє собою дерев’яну конструкцію з металевою сіткою на дні. У нього жителі мають складати органічні відходи за такою схемою: шар харчових відходів і шар сухих відходів (наприклад, листя чи сіно) або шар зелених відходів (трава) та шар сухих відходів (листя або сіно).

Власне компостування відбуватиметься за методом вермикомпостування: органіку перероблятимуть хробаки спеціальної породи з додаванням ефективних мікроорганізмів. Отриманий біогумус можна буде використати для удобрення рослин на прибудинковій території.

Відомо, що підготовка до запуску пілотної ініціативи з компостування тривала близько трьох тижнів. За цей час організаторам вдалося:

  • дослідити потреби мешканців у раціоналізації поводження з органічною фракцією твердих побутових відходів;
  • провести інформаційно-роз'яснювальну кампанію щодо користі компостування та підвищення культури сортування;
  • підготувати необхідні для відкриття компостувального майданчика матеріали.

"Ми дуже вдячні Програмі розвитку ООН та громадській організації "Плато" за отримані знання та закупівлю усього обладнання. Нині більш як 70 квартир виявили своє бажання долучитися до ініціативи. Сподіваюся, що поступово кількість охочих збільшиться", – зазначив Колесник.

На завершення організатори роздали мешканцям маленькі контейнери для відсортовування органіки, сувеніри та пам'ятку з правилами компостування.

"Станом на сьогодні органічні відходи – у переліку топековикликів українських громад, зокрема Миколаєва. Проєкт "Сафарі для громад" покликаний привернути увагу громадськості та влади до цієї теми, адже насправді органіка – не сміття, а цінний природний ресурс. І саме завдяки такому природоорієнтованому рішенню, як компостування, ми повертаємо її до екосистеми та робимо цінний внесок заощадження ресурсів", – прокоментувала координаторка проєкту Анжеліка Зозуля.

Нагадаємо, що з 19 по 21 жовтня в Україні провели безплатне онлайн-навчання про органічні відходи та їхній негативний вплив на довкілля, а також навчали компостувати в багатоквартирному будинку.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Вознесенська громада з Миколаївської області почала активно компостувати органічні відходи.

Читайте також
Львівʼяни за чотири роки перетворили на добриво 27 тисяч тонн сміття
Львівʼяни за чотири роки перетворили на добриво 27 тисяч тонн сміття

Потужність станції компостування сягає 30 тисяч тонн на рік

У Львові переробили на добрива сотні тонн харчових відходів та опалого листя
У Львові переробили на добрива сотні тонн харчових відходів та опалого листя

Львівʼяни за місяць віддали на компостування на 41% більше органіки, ніж у листопаді 2022 року

У всіх школах Луцька встановили компостери
У всіх школах Луцька встановили компостери

20 компостерів придбали за грантові гроші, а 16 – за кошти з природоохоронного міського бюджету

Екорішення замість варварської традиції: як безпечно прибрати опале листя
Екорішення замість варварської традиції: як безпечно прибрати опале листя

Компост покращує якість, структуру та водопроникність ґрунту