У Миколаєві вперше встановили в парку компостери для переробки органіки facebook.com/MykolaivDevelopmentAgency

У Миколаєві вперше встановили в парку компостери для переробки органіки

Олена Яценьо

Станом на 18 січня їх заповнено на 10 %

У миколаївському парку "Ліски" вперше встановили чотири компостери для перероблення опалого листя, скошеної трави та органічних відходів на біогумус.

Це перша така ініціатива в паркових зонах міста, повідомили на фейсбук-сторінці "Агенції розвитку Миколаєва".

Як зазначається, встановлені компостери являють собою чотирикамерні дерев’яні контейнери, оснащені дерев’яними палетами та будівельною сіткою. Їхній розмір — півтора метра заввишки, півтора — завширшки.

"Це пілотний проєкт. Такі контейнери для органічних відходів вперше встановили в рекреаційній зоні Миколаєва. Ми подивимося, як показуватиме себе ця ініціатива, будемо знаходити сильні та слабкі сторони конструкції цих компостерів. І взагалі, як люди приносять відходи та як адміністрація парку регулює цей процес. Що їм зручно, що незручно, що можна поліпшити", — розповіла виконувачка обов'язків директора Агенції розвитку Миколаєва Анна Ганжул.

Там також зазначили, що компостування органіки дасть можливість не спалювати та не вивозити її на полігон. Натомість за правильного компостування господарі таких контейнерів отримають безплатні добрива.

"Компост – це також підгодовування для рослин. Органічне добриво ми можемо підсипати під дерева, під рослини, під кущі, які в нас є, щоб була циклічність", — сказала начальниця дільниці парку "Ліски" Олена Доргаліс.

Встановлені компостери виконують не тільки функціональну роль, але й демонстраційну. Зокрема, нещодавно біля боксів для компостування з'явилися банери з порадами (QR-кодами) щодо правильного проведення компостування.

"Важливо, щоб люди могли перейняти цей досвід, і після ознайомчої інформації починали компостування в себе на подвір’ях, на своїх ділянках, це сприятиме зменшенню побутових відходів у місті", ― додала Ганжул.

Нині деякі з компостерів уже почали наповнювати самі містяни. Станом на 18 січня чотири компостерні чотирикамерні контейнери в парку "Ліски" заповнено на 10 %.

Відомо, що встановили дерев'яні компостери наприкінці грудня. За основу було взято досвід компостування органічних відходів у зелених зонах міста Львова.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що з 19 по 21 жовтня в Україні провели безплатне онлайн-навчання про органічні відходи та їхній негативний вплив на довкілля, а також навчили компостувати в багатоквартирному будинку.

Учасники курсу взяти участь у конкурсі, переможцям якого організатори та експерти допомогли налагодити процес компостування, а також запровадити бізнес-модель із реалізації компосту.

Переможцем конкурсу, що проводили серед ОСББ, стало об’єднання співвласників багатоквартирних будинків на вулиці Архітектора Старова в Миколаєві. Там, на території житлового комплексу "Північна зірка", з'явилися два експериментальні майданчики для компостування органічних відходів.

Нагадаємо також, що раніше на Миколаївщині Вознесенська громада почала масово компостувати органічні відходи.

Читайте також
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”

22 лютого на вулиці Соборній вкотре кронували дерева, адже рекомендації облради досі не виконані

На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани
На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани

На розгляді в судах знаходяться ще 3 справи цієї категорії, а прокурори підготували 4 аналогічні позови

У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок
У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок

Рішення про притягнення до адміністративної відповідальності прийме суд