У Маріуполі замість сміттєзвалища буде зелений пагорб і сортувальний комплекс Shutterstock

У Маріуполі замість сміттєзвалища буде зелений пагорб і сортувальний комплекс

Олена Яценьо

Вартість реалізації проєкту оцінюється у 18,5 млн євро

У Маріуполі планують рекультивувати старий полігон твердих побутових відходів, а замість нього побудувати новий санітарний полігон ТПВ і сортувальний комплекс.

Про це директор КУ "Інвестиційний офіс Маріуполя" Володимир Ковальчук розповів в інтерв'ю mrpl.city.

За його словами, нині в Маріуполі є два полігони твердих побутових відходів: у Приморському районі, який уже вивели з експлуатації, і в Лівобережному районі — заповнений на 80%.

"Щороку більш ніж півмільйона населення Маріуполя виробляє 140-160 тисяч тонн ТПВ. Проєктний термін експлуатації Лівобережного полігону, який діє сьогодні, становить — 12,9 року, тобто його можна використовувати до 2024 року", —  розповів Ковальчук.

Також, згідно з чинним законодавством, з 1 січня 2018 року заборонено розміщувати несортовані відходи на полігонах. Тому проєкт вдосконалення інфраструктури поводження з твердими побутовими відходами має розв'язати цю проблему для міста.

"Цей проєкт передбачає будівництво нового санітарного полігону ТПВ та сміттєсортувального комплексу, рекультивацію полігону, який діє, та поліпшення інфраструктури збору та транспортування твердих побутових відходів", — зазначив Ковальчук.

Він додав, що коли закінчиться термін експлуатації Лівобережного полігону, його вкриють комбінованим непроникним екраном, який обмежить вплив відходів на навколишнє середовище.

"Припиниться викид легких фракцій відходів і залишків біогазу, а також зникне неприємний запах і знизиться ризик загорянь, — пояснив директор КУ "Інвестиційний офіс Маріуполя". — Крім того, стічні води не потраплятимуть у тіло полігону, а це важливо, адже волога сприяє надмірному утворенню токсичного фільтрату".

У кінці полігон вкриють шаром ґрунту, у який висадять кущі та дерева. Так територія колишнього звалища перетвориться на зелений пагорб.

Поруч із ним побудують новий сучасний полігон, який відповідатиме державним і міжнародним вимогам і потужностей якого має вистачити приблизно на 10 років. У ньому буде передбачено газовий і вступний дренажі, а також очищення фільтрату. На окремих ділянках чаша полігону буде йти приблизно на 15 метрів вниз, а над поверхнею землі тіло полігону може підніматися максимум на 12 метрів.

Вартість реалізації проєкту оцінюється у 18,5 млн євро, з яких 14,5 млн євро — кредит ЄБРР і 4,0 млн євро — грант ЄС, який надається безоплатно.

Директор КУ "Інвестиційний офіс Маріуполя" уточнив, що повертати "тіло кредиту" будуть завдяки продажу вторинної сировини, альтернативного палива й видобутку біогазу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, київська міська влада розпочала в Підгірцях рекультивацію полігону для сміття № 5, який відпрацював близько 35 років. Його мають намір закрити й перетворити на екологічно безпечний об’єкт.

Нагадаємо, що в Херсоні вже понад два місяці працює сортувальний центр для сміття.

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років