Біля Києва почалася рекультивація скандального сміттєвого полігону Facebook / Петро Пантелеєв

Біля Києва почалася рекультивація скандального сміттєвого полігону

Олекса Франко

Полігон ТПВ першим в Україні перетворять на екологічно безпечний об’єкт

Київська міська влада розпочала в Підгірцях рекультивацію полігону для сміття № 5, який відпрацював близько 35 років. Його мають намір закрити й перетворити на екологічно безпечний об’єкт.

Про це під час інспекції робіт на полігоні повідомив заступник голови Київської міськадміністрації (КМДА) Петро Пантелеєв у Facebook. За його словами, це вперше в Україні здійснюється рекультивація полігону в таких масштабах і відповідно до європейських практик.

Він зазначив, що загальна площа сміттєвого полігону – 65 га. Він складається із двох ділянок – карт полігону.

"Нині розпочато рекультивацію ділянки № 1, яка виконуватиметься двома етапами: технічним і біологічним. Технічний етап — це розроблення технологічних, будівельних заходів, рішень і конструкцій для влаштування захисних екранів поверхні полігону, підпірної стінки, систем збирання і направлення на очищення фільтрату, відведення поверхневих стічних вод", — пояснив Петро Пантелеєв.

Водночас біологічний етап рекультивації передбачає агротехнічні та фітомеліоративні заходи, спрямовані на відновлення порушених земель.

Також у 2015 році міська влада відновила систему переробки фільтрату – "ROCHEM UF – Systeme GmbH" (німецьке виробництво), яка не працювала із 2012 року. Нині потужність системи переробки фільтрату збільшено з 200 до 950 куб. м на добу.

До будівельно-монтажних робіт із реконструкції та рекультивації залучають кращих українських та міжнародних фахівців – обстеження полігону здійснили експерти Федерального міністерства Німеччини із питань довкілля, збереження природи та радіаційної безпеки.

Раніше ЕкоПолітика писала, що найбільше сміттєзвалище в Україні – полігон побутових відходів №5 у Підгірцях (Київська область) – до кінця 2021 року припинить прийом сміття. Його закриття й рекультивацію підтвердив новий склад депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Київської міської ради.

Також стало відомо, як відбуватиметься реконструкція сміттєвого полігону в Підгірцях.

Ще раніше головна редакторка журналу "Мандри" Леся Москаленко заявила, що на сміттєвому полігоні № 5 за три роки не встановили обіцяного обладнання для переробки фільтрату.

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень