У Львівській області хочуть вирубати 190 гектарів лісу для будівництва курорта, — UNCG shutterstock

У Львівській області хочуть вирубати 190 гектарів лісу для будівництва курорта, — UNCG

Єлизавета Волкотруб

Для будівництва планують вирубати ліси природного походження віком 185 років

У Львівській області, поруч з містом Сколе, на горі Беньки можуть побудувати новий гірськолижний коплекс, для цього збираються вирубати 190 гектарів заповідних лісів.

Про це повідомляє Українська Природоохоронна Група UNCG у Facebook.

Представники організації зазначили, що державне підприємство "Ліси України" готове компенсувати втрати та включити до складу заказника інші 190 гектарів, проте це стосується лише молодих лісів, віком до 60 років. Зазначено, що з цих гектарів 30 вже були зрубані в останні роки. А єдину погоджену 139-річну ділянку лісу встигли зрубати рік тому.

"Сама ідея будівництва гірськолижного курорту в умовах зміни клімату на невеликих висотах є дивною. Але якщо вже дуже хочеться, то в інший бік від гори Беньки є голі схилі, знищені в попередні роки суцільними рубками Сколівським лісгоспом. Навіщо ж знищувати цінну природу?", – прокоментували в UNCG.

За словами еколога Петра Тєстова, Сколівська міська рада здійснила чотири закупівлі по 49 000 грн у ТОВ "ЕКО СТАНДАРТ ЗАХІД" для замовлення наукового обгрунтування щодо зміни меж заповідних територій на користь цього курорту.

"Згідно цих обгрунтувань – для збереження природи вкрай необхідно вилучити з заповідного урочища та заказника 190 гектарів лісів. В тому числі декілька ділянок природних лісів віком 150+ років. Звісно потім всі вирубати", – зазначає Тєстов.

Стало відомо, що Львівська обласна військова адміністрація вже підтримала запропоновані зміни. Тепер очікується рішення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як повідомляла Екополітика раніше, поблизу Хмельницького почали вирубувати частину Гринівецького лісу, де за словами місцевих мешканців у 1970-х роках облаштували скотомогильник для померлої від хвороб худоби.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік