У Луцьку спиртзавод злив брагу в міську каналізацію і мало не "поклав" очисні споруди Суспільне

У Луцьку спиртзавод злив брагу в міську каналізацію і мало не "поклав" очисні споруди

Олена Яценьо

У виявленій речовині значно перевищено обсяги фосфатів

Луцький спирто-горілчаний завод несанкціоновано злив свої відходи, унаслідок чого рівень однієї зі шкідливих речовин перевищив норму удесятеро.

Про цей інцидент ішлося 15 лютого під час оперативної наради в Луцькій міськраді.

За словами мера Луцька Ігоря Поліщука, злив неочищених стоків у міську каналізаційну мережу в районі вулиці Ковельської та прилеглих територій зафіксували працівники КП "Луцькводоканал".

"Виявлений факт підтверджує, що окремі виробництва на території Луцької ТГ не дотримуються правил приймання стічних вод. Наявність браги чи барди в системі водовідведення створює серйозні проблеми під час потрапляння на очисні споруди, порушує технологію очистки стічних вод, призводить до викидів в атмосферне повітря в критичних обсягах, що може спричиняти появу неприємних запахів, а також забруднювати річку Стир і погіршувати екологічну ситуацію загалом", – зазначили в комунальному підприємстві.

На місці скиду відібрали проби. За попередніми результатами лабораторних аналізів, у відібраній органічній сполуці виявлено критичне перевищення обсягів хімічного споживання кисню, який потрібний для того, щоб окислювати хімічним способом органічні і мінеральні речовини, які потрапили у воду.

"За норми 685 мг кисню в літрі води у відібраних пробах виявлено показник 7000 мг кисню в літрі води, тобто зафіксовано перевищення в більш як 10 разів", – зазначили комунальники.

Як пояснили в КП "Луцькводоканал", очисні споруди підприємства розраховано на перероблення близько 700 мг кисню на літр води. Проте якщо на очисні споруди потрапляють стоки з настільки серйозними перевищеннями показників, то забруднена вода під час потрапляння у водойму може призвести до зменшення обсягів кисню і в результаті – до загибелі риби та інших живих організмів.

Окрім того, додали в підприємстві, у виявленій речовині значно перевищено обсяги фосфатів – за норми не більш як 5,6 мг на літр води зафіксовано перевищення до 15,3 мг на літр води. Перевищення заліза становить 8,3 мг за норми 2,3 мг на літр води.

"Хоча нині лабораторні дослідження ще тривають, уже зараз можна впевнено стверджувати про подальші виявлення інших перевищень у виявленій речовині", – підсумували в КП "Луцькводоканал".

Міський голова звернувся до керівника КП "Луцькводоканал" Віктора Гуменюка, щоб той провів роботу з керівництвом Луцького спирто-горілчаного заводу.

"Якщо вони й надалі здійснюватимуть такі скиди, я буду вимушений дати доручення розпочати ремонтні роботи водопровідної мережі на в'їзді в це підприємство. Навіть якщо там цих мереж немає. Викопати траншею й огородити бетонними блоками, і жоден автомобіль на їхню територію не заїде", – пригрозив Поліщук.

Він також доручив Гуменюку звернутися до Держекоінспекції для накладення максимального штрафу на підприємство.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Рівному в озеро Басів Кут потрапили неочищені стічні води. Винуватцем скиду виявився "Рівнеоблводоканал".

Читайте також
У Луцьку почали виготовляти з “одноразок” павербанки для ЗСУ: куди приносити
У Луцьку почали виготовляти з “одноразок” павербанки для ЗСУ: куди приносити

Є потреба у великій кількості відпрацьованих електронних сигарет

Мешканці Луцьку віддали на переробку 15,7 тонни відсортованого сміття за рік
Мешканці Луцьку віддали на переробку 15,7 тонни відсортованого сміття за рік

Центр працює щодня без вихідних з 7:00 до 20:00 за адресою: Трункіна, 7

Мешканці Луцька зможуть дізнатися про забруднення повітря в реальному часі
Мешканці Луцька зможуть дізнатися про забруднення повітря в реальному часі

Містяни можуть подати заявку на розміщення станцій за своїми вікнами

У Луцьку з дитсадків приберуть всі токсичні обʼєкти
У Луцьку з дитсадків приберуть всі токсичні обʼєкти

Зібрані шини відправлять на утилізацію