У Кропивницькому з'явилася сучасна станція для моніторингу якості повітря shutterstock

У Кропивницькому з'явилася сучасна станція для моніторингу якості повітря

Олена Яценьо

Кожен охочий може дізнатися основні показники вимірів "станції ЦНТУ"

У Кропивницькому на базі Центральноукраїнського національного технічного університету встановили сучасну станцію, яка моніторитиме якість атмосферного повітря в місті.

Новітнє обладнання для оцінки рівня забрудненості повітря встановили в межах проєкту "Чисте повітря для України", йдеться на сайті вишу.

Завідувачка кафедри екології, охорони навколишнього середовища та здорового способу життя ЦНТУ, кандидатка біологічних наук Ольга Медведєва розповіла, що професійна станція дає можливість отримувати майже два десятки різних показників.

Йдеться про фракції дрібного пилу (який спричинює значне погіршення стану здоров’я людини), рівень аміаку (NH₃), діоксиду азоту (NO₂), монооксиду вуглецю (CO), озону та багато іншого.

Зазначається, що станція працює цілодобово сім днів на тиждень. Кожен охочий може дізнатися основні показники вимірів "станції ЦНТУ" у реальному часі за посиланням на сайті проєкту "Еco City".

Проте кафедра екології, охорони навколишнього середовища та здорового способу життя ЦНТУ, як партнер проєкту, має набагато більше даних – це доступ до архіву замірів усіх станцій проєкту на всій території України.

"Ми сподіваємося за допомогою сучасного обладнання та за наукової підтримки наших колег отримати цінні наукові результати та практичні рекомендації, які нададуть можливість реалізувати проєкти поліпшення стану довкілля в нашому регіоні. Наш університет готовий докласти максимум наукових та освітніх зусиль, щоб реалізувати цей цікавий проєкт", – зазначив ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний.

Загалом нині в місті працюють три пункти спостереження за атмосферним повітрям. Однак, за словами начальниці відділу екології та контролю за використанням і охороною земель управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кропивницької міської ради Галини Негоди, нова станція від "Еco City", встановлена на території вишу, більш технологічна. Це допоможе отримувати додаткову інформацію та забезпечить можливість додаткового контролю за забруднювачами атмосферного повітря.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на базі Вінницького національного технічного університету запрацювала станція моніторингу повітря Air Fresh Max Environment OS, яка щохвилини відправляє на сервер дані за 12 показниками.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро
Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро

Ліси Амазонки відіграють велику роль у боротьбі зі зміною клімату, оскільки поглинають викиди CO2