У Кривому Розі копальня зливає небезпечні хімікати в річку Інгулець — ДЕІ GMK Center

У Кривому Розі копальня зливає небезпечні хімікати в річку Інгулець — ДЕІ

Олена Яценьо

Екоінспектори вимагають від підприємства впровадити ефективні технології поводження із шахтними водами

У Кривому Розі Дніпропетровської області ПрАТ "Суха Балка" здійснює скид у ставок-накопичувач шахтних вод, які не отримали належного очищення, чим спричиняє забруднення річки Інгулець десятком шкідливих речовин.

Такого висновку дійшли фахівці Державної екологічної інспекції (ДЕІ), які провели перевірку копальні, написав на своїй фейсбук-сторінці голова відомства Андрій Мальований.

"Під час позапланової перевірки ПрАТ "Суха Балка", що проводилася за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, встановлено, що підприємство здійснює відкачку шахтних вод для запобігання затоплення шахт і передає їх до балки Свистунова без належного очищення", — наголосив очільник Держекоінспекції.

За словами Мальованого, у таких стоках містяться хлориди, азот амонійний, завислі речовини, залізо, нафтопродукти, нітрати, нітрити, сульфати, феноли, фосфати, БСК5. Відповідно, забруднювальні речовини негативно впливають на загальний стан річки Інгулець, яка є важливим джерелом питного та господарського водопостачання Криворізького регіону.

Окрім того, було з'ясовано, що скидання шахтних вод здійснювали у відстійник, який не має на це спецдозволу. Ставок-накопичувач балки Свистунова перебуває на балансі ДП "Кривбасшахтозакриття", яке не має дозволу на спеціальне водокористування.

Нині співробітники ДЕІ готують припис підприємству щодо усунення порушень. ПрАТ "Суха Балка" буде зобов'язане впровадити ефективні технології, щоб знизити рівень мінералізації перед скиданням у водні об'єкти.

Довідка. ПрАТ "Суха Балка" є одним із найбільших українських підприємств гірничодобувної галузі, що спеціалізується на видобутку залізняку підземним способом. До складу підприємства входять шахти "Ювілейна" та ім. Фрунзе. Потужність копальні становить близько 3,1 млн тонни товарної руди на рік. На копальні працює близько 3 тис. людей.

Згідно з даними відкритих джерел власником копальні "Суха Балка" є бізнесмен Олександр Ярославський. За даними НДУ на четвертий квартал 2020 року, Ярославському, який позначений як громадянин Великої Британії та нерезидент України, безпосередньо належить 99,4193% акцій копальні.

Нагадаємо, що Державна екологічна інспекція є координатором проєкту розв'язання проблеми скидання шахтних вод Кривбасу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, голова Держекоінспекції Андрій Мальований заявив, що екологічна ситуація на річці Інгулець стала небезпечною відразу для кількох регіонів.

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень