У криницях на Вінниччині виявили приголомшливий рівень нітратів facebook.com/ecodiya/

У криницях на Вінниччині виявили приголомшливий рівень нітратів

Олена Яценьо

У річці Південний Буг тести показали доволі високий вміст амонію

У Вінницькій області учасники експедиції "У пошуках чистої води" перевірили якість води у криницях і водоймах. Результати дослідження показали перевищення вмісту нітратів.

Загалом екоактивісти здійснили аналіз 27 точок за дев'ятьма фізико-хімічними параметрами. Це вдалося зробити за півтора дня наприкінці червня, повідомили на сторінці громадської організації "Екодія" у Facebook.

"Серед 15 перевірених криниць у шести ми зафіксували перевищення вмісту нітратів. Принаймні у двох криницях вміст був понад 120 мг/л, а в одній — понад 200 мг/л. І це за максимально допустимого значення в 50 мг/л!" — йдеться в повідомленні організації.

Ще один тривожний висновок перевірки води встановили на Південному Бузі поблизу міста Ладижин та річці Сільниці в селі Клебань.

"У першому випадку Південний Буг став єдиним місцем із нашої поїздки, де тести показали доволі високий вміст амонію (0,4 мг/л), нітритів (0,5 мг/л) і фосфатів (0,5 мг/л). На Сільниці ж наші тести показали високий вміст фосфатів (понад 1,8 мг/л)", — додали активісти.

Також, за їхніми словами, в обох річках — Південному Бузі та Сільниці — дещо понижений вміст кисню у воді — 5-6 мг/л, що зменшує здатність водойм "знешкоджувати" забруднення.

Наголошують, що влітку такі показники  особливо небезпечні для водних екосистем, адже надлишок цих речовин призводить до цвітіння води та розростання водоростей, перетворюючи річку на малопридатну для багатьох водних мешканців.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у селі Перемога Баришівської ОТГ, що на Київщині, майже скрізь у водоймах високий вміст амонію та фосфатів.

Нагадаємо, що в селі Гірки Новослобідської громади, що в Сумській області, також виміряли вміст небезпечних сполук у водоймах. Експрес-тести показали максимальне значення вмісту фосфатів.

Читайте також