У космос запустили магніт для прибирання сміття Shutterstock

У космос запустили магніт для прибирання сміття

Зоряна Бердник

Його особливість у тому, що він діятиме напівавтономно

На навколоземну орбіту вивели магніт КА ELSA-d японського виробника Astroscale, завдання якого – збирати космічне сміття.

ELSA-d стане першим супутником для збору та ліквідації сміття в космосі, пише Тechtoday.

Супутник вагою 200 кг не призначений для повномасштабної роботи – це тестова платформа. Він має продемонструвати принципову можливість такого типу прибирання та її ефективність. Після цього супутник згорить в атмосфері Землі. Отримані дані використають для розроблення наступних поколінь супутників-прибиральників.

Магніт складається з двох блоків: головного модуля, який важить 180 кг, і макета космічного сміття, вага якого 20 кг. Цей макет супутник у тестовому режимі повинен примагнітити кілька разів. Так пристрій пройде перевірку.

"Починається ера супутникових угруповань. Деякі з них можуть зламатися й повернутися на землю, а деякі можуть залишитися в космосі та розбиватися там, стикаючись з іншими космічними пристроями. Крім того, що вони доповнять навали сміття, це буде величезним ризиком для населення Землі", – стверджує виконавчий директор Astroscale в британській філії Джон Оберн.

Наступний тестовий запуск супутникового магніту запланований на 2023 рік.

Головною особливістю ELSA-d є напівавтономність у діях, навіть під час маневрування.

За оцінкою Європейського космічного агентства, на навколоземній орбіті є близько 9200 тонн сміття в кількості 34 000 одиниць. Це лише об’єкти, які більші за 15 см у довжину. Менших шматків налічується 130 000 одиниць.

Космічне сміття вже становить загрозу супутникам і про це попереджають в ООН. За оцінками, було понад 560 випадків поломок через зіткнення зі сміттям. Нині супутники розробляються з можливостями маневрування для ухилення від сміття.

Загалом навколо Землі нараховується 170 млн одиниць космічного сміття. Це можуть бути як великі об’єкти, наприклад відпрацьовані елементи ракет, так і дрібні, такі як відлущена фарба.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запровадить аерокосмічний моніторинг для фіксації злочинів проти довкілля.

Читайте також
Ексінженер SpaceX хоче отримувати сонячну енергію вночі від космічних дзеркал
Ексінженер SpaceX хоче отримувати сонячну енергію вночі від космічних дзеркал

Неконтрольована кількість перенаправленого світла може зашкодити природі

Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

У Києві підбили підсумки екологічних досягнень 2023 року
У Києві підбили підсумки екологічних досягнень 2023 року

Підземну ділянку річки Либідь очистили від 3 тисяч м3 сміття