У Києві хочуть збудувати новий ЖК у заповідному лісі: містяни виступили проти

У Києві хочуть збудувати новий ЖК у заповідному лісі: містяни виступили проти

Катерина Бєлоусова

В Gravity Park вже побудовано 3 “коробки” будинків

У Києві громада Святошинського району продовжила боротьбу з будівництвом ЖК Gravity Park на 12-13 багатоповерхівок з апартаментами, адже масштабна забудова відбувається фактично на території національного природного парку “Голосіївський”.

Активісти переконані, що будівництво на проспекті Перемоги, 139 є самочинним, однак правоохоронці, керівництво нацпарку та інші екологічні відомства не реагують на їхні звернення, повідомляє КиївВлада.

В матеріалі пояснили, що активісти вважають будівництво незаконним, адже компанія “Креатор-Буд” запланувала реконструкцію розташованого на цій ділянці готельно-житлового комплексу “Пролісок” в готельно-туристичний. Однак вона перетворилася на будівництво ЖК, а на місці самого комплексу вже звели дві "коробки".

kievvlast.com.ua

Мешканці громади заявили, що через будівництво вже знищена частина лісу. Ймовірно компанія “Креатор-Буд” відкачала ґрунтові води, щоб закласти фундамент, через що дерева засохли.

Зазначається, що ділянку обстежили екоінспектори. За словами активістки Марини Антощук, вони підтвердили висихання дерев, однак відмовилися надавати оцінку, пославшись на відсутність профільних спеціалістів.

Тому громада звернулася до адміністрації нацпарку з проханням дізнатися, чи є у забудовника дозвіл на дренажні роботи. Також активісти пропонують звернутися до Національної академії наук України, щоб її фахівці підтвердили або спростували припущення громади. Активісти переконані, що у разі незаконності відкачування вод – керівництво нацпарку має звернутися до правоохоронців з заявами про екологічний злочин.

В матеріалі розповіли, що активісти у вересні зустрічалася з міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем. Люди вимагали пояснень чому перед будівництвом не провели процедуру оцінки впливу на довкілля та розповіли Стрільцю про низку порушень на будівництві. Він зазначив, що законодавство у багатьох випадках дозволяє забудовникам не проводити процедуру ОВД.

kievvlast.com.ua

Зазначається, що поліція відкрила кримінальне провадження щодо забудови у листопаді 2021 року. Слідчі жодного разу не зв'язався з активістами та не повідомляли про хід справи. 

Антощук підкреслила, що наразі достеменно невідомо, чи входить територія, на якій забудовники планують облаштовувати парковку, до меж НПП “Голосіївський”. 

“Наразі [в Gravity Park] вже побудовано 3 чи 4 “коробки” будинків. Санаторій “Пролісок”, який мав бути реконструйований, по факту знищений, і саме на його місці вже є два будинки. Як взагалі можлива реконструкція на 18 га, якщо там була усього одна споруда? Також цікаво, що там плануються облаштування апартаментів, а, як відомо, апартаменти призначені для тимчасового проживання. Тобто, знищуючи зелену зону, дехто отримує можливість заробляти за рахунок здачі житла в оренду. Забудовники пообіцяли знижки для воїнів у розмірі 20%, але хіба це може бути виправданням?” – сказала вона.

Нагадаємо, у Києві мешканці Микільської Слобідки близько 20 років у судах та на будівельних майданчиках захищають узбережжя Дніпра від забудови. Вони хочуть домогтися створення на цій території парку, замість бетонних набережних та багатоповерхівок.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві висохло унікальне озеро Синє що у Подільському районі поблизу житлового масиву Виноградар, яке чиновники обіцяли врятувати. Озеро зникло зокрема через будівництво багатоповерхівки, яке так і не завершили.

Читайте також
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту

Практика відмова від косіння є поширеною в багатьох європейських столицях

У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах