Парк замість “бетонного гетто”: кияни намагаються вберегти від забудови узбережжя Дніпра

Парк замість “бетонного гетто”: кияни намагаються вберегти від забудови узбережжя Дніпра

Катерина Бєлоусова

Парк допоможе адаптуватися до зміни клімату, зменшити наслідки сезонних підтоплень та боротися із заторами

У Києві мешканці Микільської Слобідки, що знаходиться поблизу Русанівки, близько 20 років у судах та на будівельних майданчиках захищають узбережжя Дніпра від забудови. Вони хочуть домогтися створення на цій території парку, замість бетонних набережних та багатоповерхівок.

Хоча у 2020 році Київрада проголосувала за створення парку "Микільська Слобідка", самого парку досі немає, а територія узбережжя досі розділена на багато ділянок, що мають різних власників та цільове призначення під забудову, повідомляє The Village.

the-village.com.ua

В матеріалі розповіли, що активісти громади роками перекривали дорогу будівельній спецтехніці, встановлювали барикади, захищалися від тітушок, пікетували, власноруч саджали дерева й прибирали територію, а врешті самі зібрали кошти й замовили архітекторам проєкт парку. Більшість берега від забудови вони врятували, однак виявилося, що комунальне підприємство "Плесо" претендує на шматок майбутнього парку для стоянки спецтехніки та човнів.

the-village.com.ua

Зазначається, що у щільно забудованому мікрорайоні єдиною зеленою зоною для прогулянок і відпочинку залишається берег протоки Дніпра, з якого відкривається краєвид на Києво-Печерську Лавру, "Батьківщину-Мати" та флагшток із найбільшим державним прапором України. Наразі на Микільській Слобідці будують житловий комплекс "Русанівська Гавань" поряд з яким вже облаштували бетонну набережну. Місцеві називають її "пательнею", адже на ній немає жодного дерева. 

the-village.com.ua

Активістка Олена Медведенко розповіла, що громада зібрала гроші на проєктування багатофункціонального парку з барбекю-зоною, який також враховує адаптацію до зміни клімату. Окрім того, проєкт не передбачає демонтажу наявних споруд, а пропонує їм нове призначення, наприклад:

  • захищений від вітру дитячий майданчик на місці котловану;
  • скейт-парк та спортивні майданчики на місці фундаментів.

the-village.com.ua

Вона підкреслила, що парк також допоможе зменшити наслідки сезонних підтоплень та боротися із заторами на вʼїздах-виїздах до Києва у вихідні дні, адже люди зможуть відпочивати у місті, а не виїжджати з нього.

Медведенко розповіла, що хоча рішенню Київради про створення парку вже понад три роки, самого парку досі немає. Землю, на якій хотіли будувати ЖК "Сонячна Рівʼєра", забрав за борги "Ощадбанк". Київрада постановила викупити ці ділянки для створення парку. Однак Міністерство спорту запропонувало побудувати тут арену на 15 тисяч глядачів до чемпіонату Європи з баскетболу без критого паркінгу. Мешканці громади виступили проти такого будівництва.

the-village.com.ua

Вона додала, що поки частина ділянок ще в приватних руках, КО "Київзеленбуд" міг би робити парк на комунальній землі. Відомство мало оформити право користування землею під парк і змінити цільове призначення ділянок на рекреацію. Однак процес застопорився. Зʼясувалося, що КП "Плесо" претендує на частину берега. Поряд із муніципальним пляжем стоїть адміністративна будівля зі стоянкою для 40 човнів та спецтехніки.

the-village.com.ua

Місцеві активісти кажуть, що комунальники зайняли територію незаконно, й виступають проти втрати частини парку.

"Це майже пів гектара на самому березі Дніпра, у самому центрі майбутнього парку. Чому на березі Дніпра з краєвидом на Лавру, де мають люди гуляти, стоять трактори й асенізатор? – сказала Медведенко. – "Плесо" зараз починає брати більше водних обʼєктів на баланс, тобто їм буде потрібно ще більше машин, тракторів. Тому ми запропонували знайти інше місце для зберігання техніки – десь у промзоні, а не в рекреаційній зоні".

the-village.com.ua

Проте в "Плесо" наполягають на тому, щоб база залишилася саме в цьому місці – нібито воно оптимальне з точки зору віддаленості від водних обʼєктів, які треба обслуговувати. 

Зазначається, що переговори з цього питання між "Плесо", "Київзеленбудом" і місцевими ще тривають. Мешканці Микільської Слобідки сподіваються переконати чиновників знайти інше місце для тракторів і спецмашин. 

the-village.com.ua

Нагадаємо, у Києві у Звіринецькому сквері, що у Печерському районі, знову почали будівництво житлового комплексу OZON Concept House, яке передбачає вирубку 1691 дерев.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, від влади Києва вимагають зберегти Русанівську косу від будь-якої забудови, зберегти її в природному стані та не перешкоджати її відвідуванню.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького