У Канаді запустили програму гарантування позик для вуглецевої промисловості shutterstock

У Канаді запустили програму гарантування позик для вуглецевої промисловості

Катерина Бєлоусова

Програма має допомогти банкам і компаніям досягти своїх цілей і чистих нульових викидів до 2050 року

В Канаді федеральне експортно-кредитне агентство EDC частково гарантуватиме кредити в розмірі $1 мільярда для компаній в вуглецевої промисловості Банка Монреаля (BMO), щоб допомогти їм зменшити викиди.

Трирічна гарантійна угода надасть фінансування середнім і великим канадським компаніям, повідомляє The Globe and Mail.

EDC гарантуватиме до половини строкових позик BMO до $60 мільйонів на кожного позичальника на строк до семи років.

Партнерство спрямоване на зменшення ризиків фінансування інвестицій у технології на ранній стадії, які можуть мати вирішальне значення для скорочення викидів парникових газів, зокрема уловлювання вуглецю та водневе паливо.

Пілотна програма має на меті допомогти банкам і компаніям досягти своїх цілей і досягти чистих нульових викидів до 2050 року. Окрім того, канадський нафтогазовий сектор вимагатиме скорочення викидів на 42% до кінця десятиліття порівняно з рівнями 2019 року, згідно плану, який Оттава оприлюднила у березні.

Джастін Хендрікс, головна спеціалістка з корпоративної стійкості експортного агентства, зазначила, що гарантійна угода з BMO стала результатом продовження дискусій між банком та EDC, а не директивою федерального уряду.

BMO є першим великим банком, який співпрацює з EDC для гарантії стабільного фінансування, але очікується, що інші банки приєднаються до ініціативи. 

"Ми усвідомлюємо, що співпраця з банками є ключовою, оскільки для фінансування переходу до чистого нуля, ймовірно, потрібні трильйони доларів", – сказала Хендрікс.

Вона також охарактеризувала програму на мільярд доларів як початок і шанс залучити капітал. Також програма матиме потенціал до масштабування, якщо досягне успіху.

Джонатан Хакетт, керівник відділу стабільних фінансів BMO і співкерівник групи з переходу на енергетику пояснив, що BMO надаватиме кредити в повному обсязі, а угода EDC гарантуватиме половину суми. Це дозволить банку розширити своє кредитування, зменшуючи при цьому суму капіталу на своєму балансі та надавати більші кредити, а в деяких випадках приймати більш ризиковані форми застави для їх забезпечення.

Поки що позики з використанням гарантії EDC не надавались. 

Хакетт зазначив, що банк міг би фінансувати, наприклад, зусилля енергетичної компанії щодо встановлення технології уловлювання та секвестрації вуглецю в димохідних трубах.

"Ми знаємо, що сьогодні це складно, щоб компанія розгорнула цей капітал, що не суперечить їхнім основним операціям. Я думаю, що це дійсно чудовий приклад того, коли співпраця між державними установами, такими як EDC, та приватним сектором може прискорити те, що відбувається", – додав він.

Банки стикаються з пильною увагою інвесторів та прихильників навколишнього середовища щодо кредитування вуглецевих галузей, а іноді встановлюють обмеження на власний вплив на галузі чи окремі компанії, такі як нафта і газ, видобуток або електроенергетика та комунальні підприємства. Фінансування за підтримки EDC спрямовано на дев'ять сфер, включаючи водень, відновлювана інфраструктура та модернізація електромереж.

BMO пообіцяла розгорнути $300 мільярдів кредитування та андеррайтингу для компаній до 2025 року. 

Також восени 2021 року найбільші банки Канади приєдналися до скликаного ООН Net-Zero Banking Alliance, а в березні BMO оголосив, що прагне зменшити інтенсивність викиди від нафтогазових клієнтів, які вона фінансує на 33% до 2030 року.

Нагадаємо, у Канаді пропонують податкові кредити, як стимул для уловлювання вуглецю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Канаді ArcelorMittal уперше випробував використання зеленого водню на заводі.

Читайте також
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід

25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом

Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка
Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка

Кошти з програм для зеленого переходу України були перенаправлені на підтримку під час війни

Створена перша у світі класифікація зелених фінансів
Створена перша у світі класифікація зелених фінансів

Класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків

Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування
Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування

Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить гарантії фінансової підтримки щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища