У Канаді пропонують податкові кредити, як стимул для уловлювання вуглецю shutterstock

У Канаді пропонують податкові кредити, як стимул для уловлювання вуглецю

Катерина Бєлоусова

Бюджет містить багато заходів, спрямованих на поворот економіки до низьковуглецевого майбутнього

Канада ввела податковий кредит у розмірі до 60% для компаній, які інвестують у технології уловлювання вуглецю, щоб скоротити викиди.

Очікується, що податковий кредит коштуватиме уряду 2,6 мільярда канадських доларів ($2,1 мільярда) протягом п’яти років, повідомляє Reuters.

Уряд пропонує податковий кредит у розмірі 60% для обладнання, що використовується для уловлювання вуглецю з повітря, 50% для всього іншого обладнання для уловлювання, а також 37,5% кредиту на транспортне та складське обладнання.

Очікується, що споруди для уловлювання та зберігання вуглецю (CSS) стануть ключовою частиною глобальних зусиль зі стримування викидів викопного палива.

Канада є четвертим у світі за величиною виробником нафти і має на меті генерувати нульові викиди до 2050 року.

"Для нафтогазового сектору цей податковий кредит у поєднанні з тим фактом, що вони приносять величезні доходи прямо зараз, більш ніж достатньо, щоб зменшити ризики, пов’язані з продовженням проектів CCS", – сказав Кріс Северсон-Бейкер, регіональний директор Альберти.

Також додаткове фінансування від таких програм, як Канадський інфраструктурний банк і скорочення викидів Альберти, шукатимуть Канадська асоціація виробників нафти (CAPP) та інші галузеві групи.

"Цього самого по собі, ймовірно, недостатньо для остаточного інвестиційного рішення, але це дуже важливий крок. Ми загалом задоволені", – сказав Марк Кемерон, старший радник альянсу Oil Sands Pathways to Net Zero, який складається з шість компаній, що представляють 95% видобутку нафтових пісків.

Бюджет містить багато інших заходів, спрямованих на поворот економіки до низьковуглецевого майбутнього.

Уряд також продовжить стимулювати купівлю електромобілів. Ініціатива на 5000 канадських доларів була розпочата у 2019 році і триватиме до березня 2025 року. 

Уряд прем'єр-міністра Джастіна Трюдо також створить Фонд зростання для залучення приватних інвестицій, необхідних для досягнення нульових викидів до 2050 року, які спочатку будуть капіталізовані в 15 мільярдів канадських доларів протягом п'яти років.

Канада повинна витрачати від 125 до 140 мільярдів канадських доларів щороку, щоб досягти чистих цілей до 2050 року, порівняно з поточними річними інвестиціями від 15 до 25 мільярдів канадських доларів.

Канада прагне залучити виробників електромобілів та акумуляторів, щоб підтримати майбутнє своєї обробної промисловості, яка все ще залежить від виробництва автомобілів внутрішнього згоряння.

У рамках цього країна пропонує інвестувати 3,8 мільярда канадських доларів протягом восьми років у стратегію збільшення видобутку та переробки важливих мінералів, таких як нікель, літій і кобальт, які використовуються для виробництва батарей. Вартість найважливіших родовищ корисних копалин Канади за поточними цінами становить приблизно 340 мільярдів канадських доларів. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Австралія витратить $50 млн на центри уловлювання та зберігання вуглецю.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів