У Іспанії вчені створили "томатний" пластик shutterstock

У Іспанії вчені створили "томатний" пластик

Катерина Бєлоусова

З речовин у шкірці можна зробити нешкідливі лаки та упаковку

В Іспанії вчені з Інституту субтропічного та середземноморського садівництва La Mayora в Малазі розробили біопластикиз шкірки помідорів.

Такий пакет зможе повністю розкластися в природі за місяць, тоді як звичайному пластику буде потрібно близько 450 років, повідомляє The Mayor.

Помідорні шкірки – відходи промислового виробництва сальси та кетчупів – природний органічний продукт. Вони легко утилізуються.

Однак учені побачили у цьому відмінноме джерело ненасичених і полігідроксилильованих жирних кислот. Ці речовини стануть основою для виробництва біорозкладних та нешкідливих лаків на біологічній основі з використанням екологічних технологій та промислових масштабів для харчової упаковки.

"Біопластик, створений з шкірки помідорів, розкладається в морі приблизно місяць, що показує, що він може бути досить міцним і не буде перевантажувати навколишнє середовище. Для порівняння, пластмаси, отримані з нафти, розкладаються в навколишньому середовищі приблизно 450 років", – зазначено у публікації.

Щоб ми почнали використовувати "помідорну упаковку" вченим доведеться продовжувати роботу для здешевлення та спрощення виробництва, а також створити необхідне обладнання для цього.

Помідори є основним об'єктом дослідництва в Інституті. Це головна тема багатьох поточних і, можливо, революційних дослідницьких проєктів. Так вчені прагнуть зрозуміти його молекулярні сигнали про дозрівання та створюють стійки до змін клімату сорти.

Нагадаємо, канадські вчені створили органічний пластик з атлантичного лосося які можна використовувати практично у всіх сферах промисловості та життя.

Читайте також
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів

Будівництво Solar Airship One розпочнеться у 2024 році

У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями
У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями

Трактор можна використовувати як пересувну електростанцію, яка здатна живити цілий будинок

На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС
На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

Безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну