У Європарламенті підтримали заборону реєстрації авто з ДВЗ Shutterstock

У Європарламенті підтримали заборону реєстрації авто з ДВЗ

Олена Яценьо

З 2035 року реєстрації підлягатимуть лише електромобілі

Комітет із питань довкілля Європейського парламенту в рамках кліматичного пакету Fit for 55 підтримав пропозицію Єврокомісії про заборону продажу та реєстрації бензинових і дизельних автомобілів із 2035 року.

За це рішення євродепутати проголосували в середу, 11 травня, пише Reuters.

Ним пропонується заборонити з 2035 року в ЄС реєстрацію нових легкових автомобілів і легких комерційних автомобілів, які працюють із викидами вуглекислого газу. Тобто реєстрації підлягатимуть лише електромобілі — без жодних винятків, перехідних періодів чи поблажок для автомобілів на синтетичному електропаливі (E-Fuel). Водночас раніше зареєстровані автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння можна буде використовувати й надалі.

Підтримка такої пропозиції як у Європарламенті, так і в Раді ЄС не викликає сумнівів. Процес затвердження буде ще довгим: Рада з навколишнього середовища обговорить його 28 червня, після чого відбудуться переговори між Європейським парламентом і державами-членами ЄС. Проте останнє голосування — це сигнал про те, що справа поступово рухається в бік заборони двигунів внутрішнього згоряння у 2035 році, але не обмежується цим.

Депутати Європарламенту від Комітету з навколишнього середовища хочуть, щоб виробники автомобілів скоротили шкідливі викиди CO2 до 2021 року на 20% у 2025 році та на 55% у 2030 році. Для фургонів значення знижено на 15% у 2025 році та на 50% порівняно з 2030 роком, транспорту будуть повністю заборонені двигуни внутрішнього згоряння через 13 років.

Крім того, Єврокомісія що два роки проводитиме оцінку заходів із перепідготовки працівників автомобільної промисловості. Це пов'язано з утратою робочих місць у країнах Східної Європи через припинення випуску двигунів внутрішнього згоряння для легкових автомобілів. За оцінками Європейської асоціації автомобільних постачальників (CLEPA), через це в ЄС буде втрачено близько пів мільйона робочих місць.

Найменше занепокоєнь новий захід викличе у громадян Норвегії. Країна лідирує у світі за кількістю електромобілів на душу населення. За останні п’ять років попит на електромобілі там упав до 8,2%. Заборону на продаж машин з ДВЗ там збираються ввести у 2025 році, але, схоже, цієї мети буде досягнуто ще раніше.

Раніше ЕкоПолітика писала, що бразильські вчені знайшли заміну традиційному бензину. Викопне паливо може бути замінено так званим зеленим дизельним паливом, отриманим за допомогою вирощування мікроводоростей у спеціальних біореакторах.

Читайте також
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей

З початку 2023 року зареєстрували 28,7 тисячі електромобілей

Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року
Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року

Викиди від зеленої сталі на 95% нижчі, ніж від традиційного виробництва

Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині
Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині

У 2018 році водій скоїв аналогічне порушення