У Харкові побудують сміттєпереробний комплекс Факти

У Харкові побудують сміттєпереробний комплекс

Зоряна Бердник

Замість виділення землі для нових сміттєвих полігонів, у Харкові планують переробляти ТПВ

На Дергачівському полігоні твердих побутових відходів (ТПВ), що поблизу Харкова, активно будують сміттєпереробний комплекс.

Про це у Харківському пресклубі повідомив директор КП "Муніципальна компанія поводження з відходами" Юрій Суярко, йдеться на сайті Харківської міської ради.

За його словами, впровадження роздільного збору сміття у Харкові дасть змогу зменшити кількість відходів, що привозять на полігон. Нині це 8 тис. куб. м сміття на добу.

Керівник підприємства зазначив, що як тільки на багатофункціональному комплексі з переробки твердих побутових відходів, який будують у Дергачівському районі, буде введено в експлуатацію сортувальну лінію, відходи ділитимуть на три фракції: мокру (органічні відходи), суху (пластикові, металеві вироби тощо) і окремо — крихке скло.

Юрій Суярко додав, що в перспективі ще дві такі сортувальні лінії потрібно буде побудувати у віддалених районах міста, щоб знизити навантаження на полігон.

"Ми були в Польщі й бачили полігони, куди потрапляє тільки 10% від усіх відходів. Наприклад, якщо ми побудували першу частину полігону, яка розрахована приблизно на 10 років, і зможемо хоча б уп'ятеро зменшити кількість відходів, то зможемо вп'ятеро збільшити термін експлуатації полігону. А за 50 років — значно поліпшити ситуацію й реалізувати нові проєкти для зменшення відходів для захоронення", — пояснив директор КП.

Нова сортувальна лінія в Дергачах розрахована на 80 тис. т змішаних відходів на рік і на 40 тис. т — відсортованого сміття.

"40 тис. тонн відсортованих відходів в об’ємі значно більше, ніж 80 тис. тонн змішаних. Думаю, якщо впровадимо роздільний збір відходів, то лінія задовольнить потреби в сортуванні сухої фракції", — припустив Суярко.

Згодом планують переробляти й пластик. Також на комплексі хочуть побудувати теплостанцію, що працює на відходах. На ній будуть спалювати до 40% ТПВ.

Крім того, на полігоні планують налагодити виробництво електроенергії. Для цього в спеціальних генераторах перероблятимуть біогаз, який виділяється під час розкладання відходів на законсервованій частині Дергачівського полігону ТПВ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, будівництво сміттєпереробного комплексу в Харкові мають завершити 2021 року. Станом на лютий основні будівлі сміттєпереробного комплексу в Харкові були готові на 30%.

Читайте також
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому

Через обстріл нафтобази у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів

Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер
Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер

Виробництво дешевої “зеленої” електроенергії дозволить заощадити гроші для відбудови

Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів
Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів

Екопарк з перших днів повномасштабного вторгнення перебував під ворожими обстрілами

У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева
У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева

Такий “догляд” за деревами поширений в багатьох містах України