У громад вилучать сотні гектарів земель: активісти забили на сполох через "Велике будівництво" shutterstock

У громад вилучать сотні гектарів земель: активісти забили на сполох через "Велике будівництво"

Олена Яценьо

Йдеться про територію в районі сіл Підгірці, Дмитровичі та Безрадичі

Для будівництва нової окружної дороги навколо Києва у громад мають намір вилучити сотні гектарів землі, серед яких — гори, торф'яники й озера.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала громадська активістка Леся Москаленко.

"Велике будівництво перетворюється на Велике руйнування, — написала вона в соцмережі. — Це про аферу з великою окружною дорогою в районі сіл Підгірці, Дмитровичі та Безрадичі".

Москаленко наголосила, що в разі будівництва дороги на цій території, буде знищено екосистеми, ландшафти й навіть самі села.

"Автобан на вісім смуг планують прокладати не за межами населених пунктів, а по селах, просто по головах людей. Оскільки це протизаконно, то ділянку дороги у Дмитровичах і Безрадичах назвали не будівництвом, а реконструкцією. Хоча тут немає навіть натяку на дорогу, яку можна реконструювати", — зауважила активістка.

За її словами, така ситуація виникла через те, що до 2005 року дорогу, згідно з містобудівною документацією, мали прокласти інакше — через Козин, але можновладці, як додала Москаленко, розікрали землі в дорожньому коридорі.

"Щоб відвести дорогу подалі від себе, абияк намалювали інший напрямок. І от нині збираються це робити, посилаючись на розпорядження КОДА 2007 року і рішення Кабміну 2008 року", — написала активістка.

Станом на сьогодні ще немає проєкту, детального плану забудови, плану територій і згоди громад. Утім, зазначила Москаленко, проєктанти мають гроші, які квапляться освоїти. Для цього потрібен дозвіл ОТГ з центром у Козині на розроблення детального плану території.

"Є бажання будувати особисто у президента Зеленського, який, очевидно, не в курсі таких дрібниць, як порушення законодавства і прав громадян. Ми будемо до нього це доносити і сподіваємося, він відреагує", — зазначила активістка.

За її словами, сьогодні громади намагаються достукатися до центру ОТГ в Козині а також до Кабміну й Офісу президента з вимогою переглянути цю ділянку дороги й пустити її згідно із законодавством — за межами сіл. Стверджують, що земля для цього біля сіл є, до того ж без торф'яників, гір і людських домівок.

Окрім того, винесення за межі сіл здешевило б проєкт, оскільки не доведеться вигрібати торф, руйнувати гори, бити 30-метрові сваї та руйнувати вулиці сіл.

Зокрема, місцеві жителі закликали голову Козинської ОТГ Валерія Гартіка та інших депутатів не підписувати жодних документів, які б стосувалися Окружної, без відома і присутності представників громад.

Раніше ЕкоПолітика писала, що у відповідь на твердження екологів про те, що будівництво Київської обхідної дороги (КОД) знищить 40 гектарів лісу, автодорівці запевнили, що проєкт дороги обов’язково передбачатиме компенсаційну висадку дерев.

Нагадаємо, що в Одеській області екоактивісти забили на сполох через забудову Куяльницького лиману.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького