У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

Єлизавета Волкотруб

Лише один з 14 зразків води показав, що річка безпечна для купання

Змагання з тріатлону та плавання на Олімпіаді-2024 можуть бути перенесені або скасовані через забруднення річки Сена у Парижі.

Громадська екологічна організація Surfrider Foundation попереджає про "тривожний" рівень забруднення кишковою паличкою річки, повідомляє Euronews Green.

Як стало відомо, екологічна організація взяла проби води у річці Сена і аналіз показав високу кількість фекальних бактерій ентерококів і кишкової палички.

"Очевидно, що спортсмени, які братимуть участь в Олімпійських і Паралімпійських іграх на Сені, плаватимуть у забрудненій воді і наражатимуться на серйозний ризик для свого здоров'я", – заявили у організації.

Повідомляється, що Сена забруднюється неочищеними стічними водами. Організація Surfrider Foundation звинувачує у цьому несправності у каналізаційних системах, а також відходи від барж та будинків уздовж берегів річки.

Відомо, що міська влада Парижа для вирішення цієї проблеми виділила 1,4 мільярда євро на проєкт з очищення. Однак за аналізом, проведеним Surfrider, ці заходи ще не принесли очікуваних результатів.

За останні шість місяців команда екологічної організації зібрала 14 зразків води – як під час сухого періоду, так і під час дощів. Лише один зразок відповідав "задовільній" якості, у інших виявлено тривожно високий рівень фекальних бактерій ентерококів і кишкової палички, при цьому рівень кишкової палички в чотири рази перевищував норму.

У відповідь на дослідження Surfrider міська влада Парижа зауважила, що зразки води були зібрані у дощові місяці, коли ймовірність забруднення є вищою. Чиновники висловили здивування тим, що звіт був опублікований у такий час.

"Сена не призначена для купання з середини вересня до червня. З міркувань безпеки в ній можна купатися лише влітку", – зазначила влада.

Однак, президент Паризького організаційного комітету Тоні Естанге визнав, що існує ймовірність повної відмови від плавання в Сені.

"Існує також варіант рішення, за яким ми не можемо плисти — такі правила міжнародної федерації. Звісно, ми хочемо цього уникнути", — сказав Естанге.

Відповідно до правил, на які він посилається, у разі визнання води надто забрудненою, подія може бути перетворена на дуатлон або взагалі скасована. Зазначається, що річка грає важливу роль у церемонії відкриття Олімпіади.

Як повідомляла Екополітика раніше, Бразилія та Франція заявили про спільний інвестиційний план у розмірі 1 мільярд євро на наступні чотири роки, який буде спрямований на захист тропічних лісів Амазонії, розвиток біоекономіки, створення ринку вуглецевих квот і підтримку корінних громад.

Читайте також
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець
Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд

Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility
Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility

Ukraine Plan був запропонований урядом України

Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель
Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель

Очікується, що до 2030 року значна частина будівництва в ЄС здійснюватиметься з повним врахуванням екологічної безпеки та енергоефективності