У Франції майбутнє вітрової енергетики може залежати від результатів виборів, – європреса shutterstock

У Франції майбутнє вітрової енергетики може залежати від результатів виборів, – європреса

Катерина Бєлоусова

Наземні вітряні електростанції виробляють сьогодні близько 10% французької енергії

Кандидатка в президенти Франції Марін Ле Пен пообіцяла припинити розбудову вітрових електростанцій, які буде постачати завод в північному французькому порту Гавр, та хоче розпочати демонтаж уже побудованих турбін.

А Еммануель Макрон, який відвідав фабрику в Гаврі, шукає підтримки у екологічно свідомих виборців перед голосуванням 24 квітня, повідомляє Financial Times.

"З точки зору робочих місць тут не обговорюватися, які наслідки будуть", – сказав Матіс Ерто, субпідрядник на заводі, яким керує Siemens Gamesa. 

Минулого місяця співробітники почали збирати деталі для високих 80-метрових морських турбін, які Франція, яка відстає від Данії та Великобританії, починає встановлювати. 

Обидва кандидата прагнуть залучити 7,7 мільйонів людей, які підтримали Жана-Люка Меланшона в першому раунді, зокрема за “зелені обіцянки”, такі як більше органічного сільського господарства та поетапна відмова від ядерної енергії на користь відновлюваної енергії. Третина прихильників Меланшона, які взяли участь в опитуванні партії, вирішили підтримати Макрона, проте Ле Пен не давали як варіант. 

Макрон, під час зустрічі з виборцями Меланшона, назвав вибори референдумом щодо навколишнього середовища. Він пообіцяв прискорити скорочення викидів парникових газів і сказав, і сказав, що Франція повинна бути першою великою державою, яка повністю відмовиться від вугілля та газу. 

Наземні вітряні електростанції виробляють сьогодні близько 10% французької енергії, якраз тоді, коли Європа намагається відмовитися від російського газу. 

Проте активісти зеленої кампанії, звинувачують Макрона в тому, що він недостатньо зробив для скорочення викидів та розвитку відновлюваної енергії. Хоча він заборонив деякі короткомагістральні внутрішні рейси та збільшив стимули для електромобілів та більш ефективних котлів, він також відклав до 2050 року мету подвоїти потужність вітрових електростанцій на суші, на два десятиліття пізніше, ніж передбачалося спочатку. 

Цього року Макрон також взяв на себе велике зобов’язання відновити ядерні потужності Франції, заявивши, що хоче побудувати принаймні шість реакторів у найближчі десятиліття, щоб замінити старі. Ядерна енергетика допомогла б скоротити викиди вуглекислого газу у Франції, але має своїх противників здебільшого через занепокоєння щодо поводження з високотоксичними відходами. 

Ле Пен, яка виступає за "некаральний" підхід до навколишнього середовища, хоче вивести Францію з "зеленої угоди" ЄС , яку відстоював Макрон. Це змусить компанії платити більше за витрати на забруднення, щоб досягти чистих нульових викидів до 2050 року.

Вона пояснила, що не заперечує зміни клімату, та не сказала, що вийде з Паризької кліматичної угоди, як це зробив колишній президент США Дональд Трамп. Але її маніфест виступає за досягнення зобов’язань щодо зниження викидів парникових газів "у ритмі, який вибере Франція". 

"Макрон не був фантастичним президентом щодо навколишнього середовища. Але це не було катастрофою, як кажуть деякі люди", – сказав Франсуа-Марі Бреон, дослідник Французької лабораторії наук про клімат і навколишнє середовище. 

Він також додав, що кліматична політика Ле Пен очевидно не веде Францію у правильному напрямку. 

Кампанія Ле Пен зосереджена на витратах на життя, а кандидатка пояснює свою зелену позицію тим, як це вплине на звичайних виборців. 

Вона планує припинити інвестиції в сонячну та вітрову енергію, стверджуючи, що це дозволить їй знизити податок на додану вартість на паливо. Цей захід, спрямований проти водіїв і деяких сільських жителів, є нагадуванням про протести "жовтих жилетів", які зіпсували перший термін перебування Макрона на посаді, коли він намагався запровадити паливний збір як форму зеленого збору. 

За словами Анни Креті, професорки економіки, що спеціалізується на екології в Паризькому університеті Дофін, Макрон міг би окреслити, як він планує вирішити цю проблему, додавши, що варіанти включали цілеспрямовані заходи та децентралізацію деяких рішень.

Аргументи Ле Пен стривожили компанії у французькому секторі відновлюваної енергетики. Так один керівник, який бере участь у проектах офшорної вітрової енергії, сказав, що існує "справжня турбота про робочі місця". Інший сказав, що він переконаний, що Ле Пен доведеться змінити курс, щоб не поставити під загрозу постачання енергії. 

Ле Пен також хоче створити 20 нових АЕС. Проте, за словами експертів, цього було б важко досягти, враховуючи мільярди євро, необхідні для інвестицій, і роки, необхідні для будівництва реакторів. 

"Їй доведеться найняти стільки юристів, скільки вітрових турбін сьогодні у Франції, щоб спробувати скасувати існуючі поступки", – сказала Креті, пояснюючи позиції Ле Пен щодо вітрової енергетики.

Нагадаємо, у Франції кандидати в президенти нехтують розвитком СЕС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Данія збільшить генерацію сонячної та вітряної енергії вчетверо до 2030 року.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни