У Франції кандидати в президенти нехтують розвитком СЕС – європреса Shutterstock

У Франції кандидати в президенти нехтують розвитком СЕС – європреса

Катерина Бєлоусова

Розвиток сонячної та вітрової енергії є ключовими для боротьби зі зміною клімату з точки зору енергії

У Франції, ймовірно, протягом наступних пʼяти років сонячна енергетика не зазнає значного розвитку, адже більшість кандидатів у президенти не визначили її пріоритет.

Проте 63% французів вважають, що сонячну енергію, як одну з відновлювальних, слід розвивати як пріоритет в країні, повідомляє EURACTIV.

Хоча у Франції в середньому 200 сонячних днів на рік, у 2021 році СЕС виробляли 13,6 ТВт-год, що становить 3% виробництва електроенергії. У 2020 році ці показники складали 12,6 ТВт-год (2,5%).

"До 2021 року, протягом року, Франція розгорнула в кращому випадку 2 ГВт сонячної енергії. Цей "рекорд" був побитий у 2021 році з розгортанням 2,7 ГВт, що є обнадійливим, навіть якщо воно залишається недостатнім", – підкреслює Фук-Він Нгуєн, дослідник європейської та французької енергетичної політики в Інституті Жака Делора.

В матеріалі зазначили, що Німеччина, яка має значно менший потенціал сонячного світла, у період з 2014 по 2021 роки встановлювала 5 ГВт фотовольтаїки на рік.

Опитування 2018 року, яке проводило Французьке агентство екологічного переходу (Ademe), показало, що 63% респондентів вказали, що сонячна енергія є відновлювальною і її слід розвивати як пріоритет у Франції.

"Головною перешкодою для розвитку сонячної енергетики є адміністративний тягар, пов’язаний з кожним застосуванням", – каже Нгуєн. 

Багаторічна енергетична програма на 2023 рік має мету отримати 20,1 ГВт сонячної енергії, а отже і приріст у 3,5 ГВт/рік у 2022 та 2023 роках.

Проте більшість кандидатів у президенти не включили в свої маніфести конкретні зобов’язання щодо сонячної енергії.

Жан-Люк Меланшон ставить ціль щодо 100% відновлюваної енергії до 2050 року, але не дає жодних кількісних цілей для СЕС. У своєму маніфесті він лише зазначає, що хоче сприяти використанню різних джерел енергії, які найкраще підходять до погодних та географічних умов по ​​всій країні.

Еммануель Макрон пропонує десятикратне збільшення сонячної енергії. Він прагне досягти до 100 ГВт у 2050 році, тобто продовження ставки +3 ГВт/рік.

Валері Пекресс не має нічого конкретного щодо сонячної енергії. Вона хоче розвивати ВДЕ та ядерну енергетику, шляхом децентралізації прийняття рішень .

Марін Ле Пен планує накласти мораторію на сонячну та вітрову енергію, які виявилися неефективними та надзвичайно дорогими.

Нгуєн пояснює, що відмова від сонячної енергії означатиме недосягнення цілей кліматичної нейтральності, а також пошкодження існуючого та майбутнього резерву робочих місць у Франції.

Ерік Земмур не підтримує сонячну енергію, згідно аналізу маніфесту кандидатів з питань енергетики та клімату, який провели волонтери аналітичного центру Shift Project.

"Загалом більшість кандидатів не показали жодних кількісних цілей, що заважає можливості об’єктивно оцінити виконання їхніх програм", – каже Нгуєн.

В матеріалі також зазначили, що Greenpeace France вказав на висновки третьої частини звіту МГЕЗК, опублікованого в понеділок 4 квітня. У ньому нагадали, що енергоефективність, зниження попиту на енергію та розвиток сонячної та вітрової енергії є ключовими для боротьби зі зміною клімату з точки зору енергії. 

“Тому вияв політичної волі у сфері сонячної енергетики здається як ніколи важливим”, – пише EURACTIV.

Нагадаємо, вторгнення РФ в Україну пришвидшило декарбонізацію та розвиток водневої енергетики в ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, SolarPower Europe закликала сонячну спільноту мобілізувати зусилля на підтримку України.

Читайте також
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання

Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт
Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт

Потужність сонячних проєктів, які очікують підключення до мережі, досягла 22,4 ГВт