У Франції газові котли будуть працювати на мазуті shutterstock

У Франції газові котли будуть працювати на мазуті

Катерина Бєлоусова

При роботі котельні на газі виділяється близько 348 тонн на рік забруднюючих речовин та понад 198,3 тисячі тонн на рік парникових газів, а на мазуті — понад 5,6 тисячі тонн на рік забруднюючих речовин і понад 304 тисячі тонн на рік парникових газів

У Франції енергоємні компанії переводять свої газові котли для роботи на мазуті, нафті та вугілля, щоб уникнути відключень електроенергії у разі подальшого скорочення поставок російського газу.

Комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що компаніям у всьому ЄС рекомендовано, коли це можливо, перейти з газу на мазут, повідомляє EURACTIV.

На бізнес-економічній конференції кілька топ-менеджерів заявили, що готуються до можливих відключень електроенергії.

"Те, що ми зробили, це те, що ми переобладнали наші котли, щоб вони могли працювати на газі чи нафті, і ми навіть можемо перейти на вугілля, якщо нам знадобиться", — сказав Флоран Менего, керівник Michelin, один з провідні світові виробники шин.

Він додав, що метою переходу є уникнення необхідності закривати завод у випадку дефіциту газу. Адже дефіцит газу в Європі ймовірний, однак нафта все одно буде доступною як альтернатива. Тому важливо підтримувати стабільне енергопостачання.

“У червні Росія скоротила потік через трубопровід Nord Stream 1, основний маршрут транспортування газу до Західної Європи, до 40% потужності. Політики та промисловість стурбовані подальшими обмеженнями поставок, пов’язаними з вторгненням росії в Україну”, – зазначили в матеріалі.

Як відомо, при роботі котельні на газі виділяється близько 348 тонн на рік забруднюючих речовин (азоту діоксид, оксид вуглецю, метан, ртуть металічна) та понад 198,3 тисячі тонн на рік парникових газів. А при спалюванні мазуту і його замінників — понад 5,6 тисячі тонн на рік забруднюючих речовин і понад 304 тисячі тонн на рік парникових газів.  

По всій Європі промисловість вдається до більш забруднюючого палива, ніж газ, оскільки це дає перевагу боротьбі з економічними витратами, пов’язаними з припиненням діяльності та різким зростанням цін на енергію, а не довгостроковим цілям щодо переходу на паливо з нульовим вмістом вуглецю.

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер зазначив, що було б безвідповідально не готуватися до дефіциту.

"Давайте готуватися до відключення російського газу. Сьогодні це найбільш імовірний сценарій" – сказав він.

Франція покладається на атомну енергетику для отримання близько 70% електроенергії, тобто набагато менше безпосередньо залежить від російського газу, ніж Німеччина.

Контрольований державою виробник електроенергії EDF намагається задовольнити потреби Франції, однак має збої на застарілих електростанціях, що збільшує навантаження на решту енергетичного сектору. Виробництво енергії на 29 із 56 ядерних реакторів було припинено через перевірки та ремонт.

Уряд Франції перевіряє кожну компанію, від якої залежить безперебійне енергопостачання. Він також намагався зменшити вплив різкого зростання цін на енергоносії, обмеживши роздрібні ціни на газ і електроенергію до кінця року, що допомогло зберегти інфляцію у Франції на одному з найнижчих рівнів у Європі.

Голова правління одної з великих промислових компаній сказав, що, на його думку, всі великі підприємства планують перейти на нафту.

Виробник автомобілів Stellantis зважує варіанти виробництва власної енергії в разі енергетичної кризи. Це включає будівництво власної енергетичної установки або інвестиції в існуючу, щоб забезпечити частину виробництва.

Централізоване теплопостачання у Східній Європі, яка є великим споживачем газу, може стати головною ціллю такої трансформації.

Бретон також виступав за те, щоб Бельгія та Німеччина переконалися, що їхні атомні електростанції продовжують виробляти електроенергію, незважаючи на рішення про їх закриття в минулому.

Нагадаємо, в американському журналі Foreign Policy заявили, що військова агресія рф поклала кінець кліматичній політиці, яку світ знав до цього.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, попри Глобальну обіцянку щодо зменшення викидів метану на кліматичній конференції в Глазго викиди зростають швидше, ніж відновлення видобутку нафти, газу та вугілля після послаблення пандемії COVID-19.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи