У Черкасах відходи почали переробляти на екологічне паливо. Відео Скрин із відео

У Черкасах відходи почали переробляти на екологічне паливо. Відео

Олена Яценьо

Отримане з переробленої деревини паливо продають місту Сміла

Черкаське комунальне підприємство "Екологія" почало перероблення відходів рослинного та іншого походження на альтернативне паливо, яке використовуватимуть для вироблення теплової та електричної енергії.

Про це йдеться в сюжеті цілодобового телеканалу Черкас "Антена". Ідея проєкту цілком належить фахівцям КП "Екологія".

Наголошується, що проєкт дає змогу розв'язати відразу кілька питань: екологічної утилізації деяких видів відходів та постачання альтернативного палива.

Начальник відділу екології департаменту житлово-комунального комплексу Володимир Гусаченко зазначив, що в місті сьогодні накопичено понад 25 тисяч складометрів відходів деревини.

"Це гілля, яке складалося тут після знесення, обрізки дерев на вулицях нашого міста, території шкільних і дошкільних закладів, комунальних підприємств, – розповів він. – Нині ми переробляємо його в щепу, яку потім використовуватимемо для виробництва теплової та електричної енергії. За допомогою КП "Екологія" було залучено спеціальну техніку, потужність якої дає змогу подрібнити 150 складометрів на годину".

За словами заступника директора КП Юрія Єфремова, підприємство на реалізацію проєкту, який позбавляє місто від проблеми накопиченого сміття, не взяло з міського бюджету жодної копійки.

Водночас сам проєкт є фінансово вигідним. Зазначається, що нині комунальники переробляють деревину на паливо, яке далі продають місту Сміла.

Зі свого боку заступник міського голови Руслан Ткаченко додав, що проєкт допоможе зменшити вартість однієї гігакалорії тепла для населення.

"Ми проаналізували сучасні методології та впроваджені в різних країнах світу проєкти. Зрештою, зважаючи на сировинну базу, ми обрали два напрями перероблення відходів – це вироблення теплової енергії та вироблення електричної енергії", – зазначив заступник мера.

Ткаченко також зауважив, що обсягу відходів у Черкасах, які накопичуються за рік, вистачить для того, щоб допомогти теплопостачальним компаніям перейти на екологічне паливо.

Нагадаємо, що місто Чернівці вперше почало заробляти гроші на сортуванні побутових відходів. Усього за декілька тижнів міський бюджет отримав 118 тисяч гривень завдяки відсортованим майже 12 тоннам сировини із Чорнівського полігону.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що співробітники комунального підприємства "Зеленбуд" у Маріуполі зібрали з вулиць міста та відправили на утилізацію 306 тонн опалого листя.

Читайте також
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити

На утилізацію приймають лише живі дерева без декоративних прикрас

У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок
У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок

У 2022 році кияни здали на переробку 8,5 тисяч ялинок

У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі
У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі

Меблі розбирають на компоненти та сортують окремо пластик, метал, скло, текстиль, деревину