У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада shutterstock

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Катерина Бєлоусова

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

Керівник департаменту дорожньо-транспортної інфраструктури та екології Черкас Сергій Отрешко заявив, що у місті ситуація зі сміттям близька до критичної.

Вже декілька років полігон, який відкрили у 2012 році переповнений, розповів він в етері “ВиЧЕрпно”.

Отрешко зазначив, що вирішити цю ситуацію на наступні чотири-п’ять років може відкриття ще одного меншого полігону. Однак для остаточного розвʼязання проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод. Без таких потужностей Черкас “потонуть” у смітті. 

“Ситуація у Черкасах зі сміттям не катастрофічна, але близька до критичної. Нам однозначно треба переходити на сміттєспалювальні та сміттєпереробні заводи, — наголосив він, додавши, що така ситуація зі сміттям склалася у низці міст України. – В уряді опікуються цією проблематикою, зокрема, після 2030 року сміття взагалі не можна буде утилізувати на полігоні, а лише на відповідних заводах”.

За його словами громада не може самостійно профінансувати будівництво сміттєпереробного заводу, адже його вартість сягатиме €10-15 мільйонів. Місто зможе зібрати необхідну суму щонайменше за 10 років. Тому Черкаси потребують державної підтримки для відкриття такого заводу.

Отрешко розповів, що раніше містяни виступили проти ідеї будівництва сміттєспалювального підприємства через загрози для екології. Однак сміттєвий полігон посеред лісу, за його словами, також несе такі загрози. Проте він знаходиться далеко і люди цього не помічають.

Він також навів приклад сміттєспалювального заводу у Відні, Австрія, який знаходиться у центрі міста. Завдяки сучасним технологіям його вплив на довкілля мінімальний. Окрім того, європейці лише за спалювання відходів щомісяця платять близько €5, окрім інших витрат на утилізацію, а українці лише 40 гривень за всі послуги.

Отрешко додав, що в Черкасах немає міської програми з сортування сміття, а роздільний збір проводиться лише за ініціативи деяких компаній. Адже міська рада не може забезпечити утилізацію та переробку відсортованих відходів, а лише захоронення на полігоні.

В матеріалі додали, що щороку в Черкаській області утворюється близько 300 тисяч тонн твердих побутових відходів, які вивозять на сміттєзвалища, в Україні – 10 мільйонів тонн. Упакування складають від третини до майже половини цих відходів.

Нагадаємо, голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко заявив, що законопроєкт №10066 “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти на 11 чи на початку 12 сесії Верховної Ради, тобто у 2024 році.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило законопроєкт "Про екологічний податок за захоронення відходів та розміщення видобувних відходів", який передбачає збільшення ставки податку для захоронення змішаних побутових відходів у 10 разів.

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років

Міндовкілля розробило європравила експлуатації сміттєзвалищ
Міндовкілля розробило європравила експлуатації сміттєзвалищ

Таке регулювання є частиною реформи управління відходам