Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Катерина Бєлоусова

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило законопроєкт "Про екологічний податок за захоронення відходів та розміщення видобувних відходів", який передбачає збільшення ставки податку для захоронення змішаних побутових відходів у 10 разів.

Документ покликаний відкоригувати ставки екоподатку, а також норми для об’єктів захоронення та розміщення видобувних відходів, повідомляє Міндовкілля.

Законопроєкт внесе зміни до Податкового кодексу України, щоб врахувати вимоги та термінологію закону 2320-IX "Про управління відходами". Він також покликаний стимулювати дотримання ієрархії управління відходами та забезпечити фінансування заходів у сфері управління відходами, зокрема завдяки екоподатку на різні види відходів.

Основні положення законопроєкту:

  • розмежування визначення розміщення відходів на “захоронення” та “розміщення” для відходів видобувної галузі та введення термінів: “відходи видобувної промисловості”, “незабруднений ґрунт”, “розміщення видобувних відходів”;
  • звільнення компанії від сплати екоподатку за захоронення відходів, які збирають відходи не більше одного року з моменту їхнього утворення та передають їх на подальшу обробку;
  • зміни до об'єкта та бази оподаткування, зокрема не оподатковувати відходи від руйнувань, які перебувають у місцях тимчасового зберігання, а також обсяги незабрудненого ґрунту, тобто знятого ґрунтового покриву під час видобувної діяльності;
  • новий розмір ставок податку;
  • поступове збільшення ставки екологічного податку після скасування чи припинення воєнного стану протягом семи років (з 40% до 100%, з щорічним підвищенням на 10%).

Ставка екоподатку на захоронення залежатиме від класу та виду відходів. Так збір за захоронення 1 тонни небезпечних відходів видобувної промисловості сягатиме 19,29 грн, відходів видобувної промисловості, що не є небезпечними – 6,43 грн, відходів, що не є небезпечними – 100 грн, небезпечних відходів – 1 500 грн. 

Законопроєкт також передбачає, що для захоронення змішаних побутових відходів застосовується підвищувальний коефіцієнт 10 від ставки екоподатку. А для розміщення рудних та нерудних відходів видобувної промисловості – понижувальний коефіцієнт 0,2.

Для захоронення деяких небезпечних відходів також будуть застосовуватися понижувальний коефіцієнт 0,3 для:

  • частково стабілізованих небезпечних відходів;
  • солідифікованих небезпечних відходів;
  • частково стабілізованої ртуті;
  • осклованих відходів;
  • компосту, що не відповідає технічним вимогам;
  • залишків від анаеробного оброблення побутових та подібних відходів, а також таких тваринних та рослинних відходів.

Чинна ставка податку для захоронення обладнання та приладів, що містять ртуть, елементи з іонізуючим випромінюванням сягає 952,02 гривні за одиницю, а для люмінесцентних ламп – 16,57 гривні за одиницю. А ставка екоподатку за розміщення відходів в залежності від класу небезпеки для:

  1. надзвичайно небезпечних – 1546,22 грн за 1 тонну;
  2. високонебезпечних – 56,32 грн за тонну;
  3. помірно небезпечних – 14,12 грн за тонну;
  4. малонебезпечних – 5,5 грн за тонну (малонебезпечних нетоксичних відходів гірничої промисловості – 0,54 грн за тонну).

Зауваження та пропозиції щодо законопроєкту можна надсилати до 3 лютого на адресу:  вул. Митрополита Василя Липківського, 35; м. Київ, 03035, тел. (044) 206-31-68 або електронну пошту info@mepr.gov.ua.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що захоронення на звалищі не оброблених відходів з загальних контейнерів має коштувати дорого, зокрема завдяки збільшенню ставок екоподатку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Міндовкілля презентували Дорожню карту реформи управління відходами, яка забезпечить комплексне вирішення проблеми.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані

Хто з власників котлів для опалення має сплачувати екоподаток
Хто з власників котлів для опалення має сплачувати екоподаток

При спалюванні 10 тонн вугілля розмір екоподатку сягне 1 475,37 грн