У Черкасах назрів скандал через стан повітря: владі висунули ультиматум procherk.info

У Черкасах назрів скандал через стан повітря: владі висунули ультиматум

За словами місцевих мешканців, одне з підприємств щоночі нещадно забруднює повітря

У Черкасах місцеві мешканці звернулися до Управління державного екологічного нагляду зі скаргою на якість повітря.

Люди заявляли про утруднене дихання та запах паленої гуми чи пластмаси, передає procherk.info.

Як зазначається, дехто з присутніх скаржився, що, відчувають домішки в повітрі, а потім біль в грудях.

"15-17 серпня було жарко і безвітряно, але дихати не можна було. У дитини боліла голова. Вчувався запах паленої гуми чи пластмаси. До слова, не лише влітку така ситуація, подібний запах чути і взимку", – розповіла черкащанка Світлана Ганненко, що проживає поблизу площі 700-річчя.

На думку місцевих мешканців, відповідальні служби повинні ретельніше перевіряти якість повітря, особливо в період, коли безліч черкащан по соцмережах скаржилися на задуху в місті.

"Ця проблема виникла не сьогодні і не вчора. Як правило, викиди відбуваються вночі, бо коли вночі вікна відчинені, то можна прокинутися від їдкої гарі. Це навіть у паніку вганяє. Схиляюся до думки, що або якесь підприємство активізує роботу вночі абощо… Мій будинок на полігоні, і я всі труби бачу. Бачу трубу ТЕЦ, і не сказала б, що це саме це підприємство – забрудник, бо хвіст труби при такому запаху не в наш бік направлений. Отже, можемо припустити, що це інше підприємство, але ж хтось має контролювати діяльність підприємств? Має бути в когось список підприємств-забруднювачів?!" – повідомила мешканка мікрорайону ПЗР Тетяна Діденко.

В Управлінні держеконагляду громадянам порадили при виявленні неприємних і підозрілих запахів звертатися до ДСНС, адже це оперативна служба, яка має виїзні пости. При цьому рятувальники та поліція працюють щодня.

Також голова відомства Олександр Позняков пояснив, що законодавство забороняє перевіряти підприємства без вагомих підстав. Перевірці піддаються лише підприємства з високим ступенем ризику.

"Громадяни навіть писали, що в одному з мікрорайонів бачили трубу, що забруднює довкілля. Ми виїздили на місце, виявили два підприємства. Але одне з них – це ФОП. Проблема в тому, що зараз є певні нормативні акти, і вони обмежують екологічну інспекцію в правах. Ми контролюємо викиди з труб, але якщо нас допускають, тоді перевіряємо, як саме здійснюється викид. І тут теж нюанс. Держава фактично дає право підприємствам працювати, забруднювати з самого початку, адже зрозуміло, якщо присутні викиди, то є забруднення. Проте, ці викиди не повинні перевищувати норми ГДК (гранично допустимі концентрації). Я розумію, чому дехто вночі забруднює довкілля, бо держоргани працюють лише в робочий час доби! Цю норму законодавства теж хочуть змінювати. Щоб не лише оперативні служби могли реагувати вночі на забруднення", – розповів Позняков.

"Черкащани обурилися, що не все врегульовано законодавчо. Так, ані Держеконагляд, ані муніципальна інспекція не працюють у позаробочий час. Тож при виявленні викидів в атмосферу треба звертатися лише в оперативні служби – в поліцію чи ДСНС. Водночас, у Держеконагляді громадянам повідомили, що ведеться робота задля встановлення автоматизованих постів спостережень по області. Так, по Черкасах вже виділено мільйон на подібні пости", – резюмували у повідомленні.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що мешканці Черкас тепер можуть стежити за якістю повітря в багатьох районах міста за допомогою інтерактивної інтернет-мапи.

Також повідомлялося, що 11 серпня в місті зафіксували рекордний вміст формальдегіду в повітрі – концентрація небезпечного газу перевищила всі показники 2021 року і була в десять разів вище гранично допустимої норми.