У 2023 році глобальні викиди вуглецю від енергетики досягли нового рекорду – МЕА shutterstock

У 2023 році глобальні викиди вуглецю від енергетики досягли нового рекорду – МЕА

Катерина Бєлоусова

Викиди у розвинутих економіках впали до 50-річного мінімуму

Новий звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показав, що у 2023 році викиди вуглекислого газу, пов’язані з енергетикою, досягли рекордного рівня, а саме до 37,4 мільярда тонн.

За рік цей показник зріс на 1,1%, повідомляє Deutsche Welle.

В МЕА підкреслили, що викиди вуглецю не скорочуються швидко, що необхідно для досягнення кліматичних цілей Паризької угоди. Однак розвиток сонячної та вітрової енергетики, а також електромобілей, допоміг компенсувати вплив від подальшого спалювання вугілля та зростання попиту на нафту, що становило 1,3% у 2022 році.

У звіті розповіли, що загальному зростанню викидів сприяло відновлення економіки Китаю після пандемії COVID-19 і відновлення роботи авіаційного сектору. 

Окрім того, сильні посухи у Китаї, США, Індії та в інших країнах зменшили генерацію гідроенергії. Це спричинило зростання викидів на 40% (на 170 мільйонів тонн). В МЕА також відзначили досягнення Китаю, який забезпечив близько 60% глобального збільшення сонячної, вітрової енергії та електромобілів у 2023 році. 

"Без цього ефекту викиди від глобального сектору електроенергетики впали б у 2023 році", – заявили в МЕА, додавши, що викиди вуглецю від спалювання вугілля спричинили решту зростання.

У звіті підкреслили, що 2023 рік став першим роком, коли принаймні половина виробництва електроенергії в промислово розвинутих країнах відбувалася з джерел з низьким рівнем викидів, таких як відновлювана та атомна енергетика. 

Зазначається, що завдяки масштабуванню ВДЕ, у США викиди, пов’язані з енергетикою скоротилися на 4,1%, а в ЄС – на 9%. Загалом викиди в розвинутих економіках впали до 50-річного мінімуму, оскільки попит на вугілля впав до рівнів, яких не було з початку 1900-х років. 

У звіті наголосили на важливості потужного скорочення викидів вуглецю протягом найближчих років,  щоб обмежити глобальне підвищення температури та запобігти різкій зміні клімату.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що скорочення викидів є по суті відповідальністю країн Групи двадцяти.

"Абсолютно важливо, щоб існували набагато більші амбіції щодо скорочення викидів, і це, по суті, є відповідальністю країн G20, на які припадає 80% викидів", – сказав Гутерреш.

Нагадаємо, за прогнозами Міжнародного енергетичного агентства рекордне виробництво електроенергії з джерел з низьким рівнем викидів, зокрема ядерної та відновлюваної, має покрити все зростання світового попиту на електроенергію до 2026 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря (Crea) показав, що ЄС у 2023 році викиди вуглецю від спалювання викопного палива зменшилися на 8% порівняно з 2022 роком та сягнули рівня 1960-х років.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів