В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років shutterstock

В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років

Катерина Бєлоусова

Скорочення викидів забезпечило використання ВДЕ, енергоефективність та скорочення промислового виробництва

Аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря (Crea) показав, що ЄС у 2023 році викиди вуглецю від спалювання викопного палива зменшилися на 8% порівняно з 2022 роком та сягнули рівня 1960-х років.

Таке скорочення викидів є найбільш різким з часів карантинних обмежень під час пандемії Covid-19, проте темпи глобального зменшення викидів недостатні для обмеження кліматичних змін, повідомляє The Guardian.

В Crea підкреслили, що таке скорочення викидів показує можливість економічного зростання з одночасною боротьбою зі зміною клімату.

Аналіз показав, що понад половину скорочення викидів забезпечило використання відновлювальних джерел, а також гідроенергії та атомних електростанцій, які постраждали від посухи та ремонтних робіт у 2022 році. Окрім того, високі ціни на природний газ забезпечили скорочення викидів від промисловості, адже частина компаній стала більш енергоефективними, а частина – зменшила обсяги виробництва. 

Зазначається, що аналіз не враховував викиди від сільського господарства, виробництва хімікатів, цементу та викиди метану. 

"Скорочення викидів на 8% слід відзначати, – сказав аналітик Crea Ісаак Леві. – Але потрібно зробити більше, щоб відлучити ЄС від викопного палива, зменшити залежність від нафтодержав, таких як росія, і водночас зробити світ кращим місцем для наступного покоління".

В матеріалі підкреслили, що ЄС несе найбільшу відповідальність за нагрівання планети та посилення екстремальних погодних умов. Для обмеження глобального потепління блок планує скоротити свої викиди на 55% до 2030 року, від рівня 1990, та нульових викидів до 2050.

"За останні роки ЄС досяг великого прогресу в зміцненні своєї кліматичної політики", — сказав професор Оттмар Еденгофер, голова консультативної ради  ЄС із питань клімату. – Але досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року — це змагання з часом, і ми не можемо дозволити собі відкидатися назад".

Нагадаємо, дослідження аналітичного центру Agora Energiewende показало, що викиди Німеччини у 2023 році скоротилися до 673 мільйонів тонн (річна ціль уряду – 722 мільйони тонн СО2) та сягнули найнижчого рівня за останні 70 років.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Франція за перші дев’ять місяців 2023 року скоротила викиди парникових газів на 4,6% порівняно з аналогічним періодом 2022.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів