У 2021 році на планеті було знищено 11,1 млн гектарів тропічних лісів pexels

У 2021 році на планеті було знищено 11,1 млн гектарів тропічних лісів

Олена Яценьо

Цієї площі важливих для клімату дощових лісів досить, щоб покрити острів Куба

Усього за минулий, 2021-й, рік Земля переважно внаслідок вирубування та пожеж утратила 11,1 млн гектарів тропічних лісів.

Про це йдеться у звіті Global Forest Watch Інституту світових ресурсів Університету Меріленд (США), повідомляє The Guardian.

Дослідники наголосили, що майже 30% (3,75 млн га) від загальних утрат становлять незаймані ліси, які критично важливі для стримування глобального потепління та збереження біорізноманіття, бо вони виділяють безліч кисню і багаті накопиченим вуглецем.

Коли первинно тропічні ліси зазнають вирубки чи пожежі, вони виділяють у повітря вуглекислий газ, сприяючи глобальному потепленню. Тільки внаслідок знищення таких лісів торік було викинуто 2,5 гігатонни CO₂, що можна порівняти з викидами від річного спалювання викопного палива в Індії, яка є третім за величиною джерелом викидів парникових газів у світі.

Майже половину (40%) раніше незайманих джунглів минулого року вирубали в Бразилії. До п'ятірки лідерів за обсягами знищення дощових лісів також увійшли Демократична Республіка Конго, Болівія, Індонезія та Перу. Учені особливо стурбовані станом бразильської Амазонії, де відбувається масштабне розчищення лісових територій під пасовища.

Експерти назвали безперестанну втрату лісів катастрофою для боротьби з глобальним потеплінням. Вони заявили, що 143 уряди, які зобов'язалися зупинити втрату лісів до 2030 року на Cop26 у Глазго, повинні терміново виконати свої зобов'язання.

Попри знеліснення, автори звіт вказали й на позитивні тенденції. Наприклад, Індонезія послідовно скорочує вирубування первинних лісів уже п'ятий рік поспіль завдяки обмеженням щодо виробництва пальмової олії, боротьбі з лісовими пожежами та оновленому кліматичного плану.

Знижуються темпи знищення лісів також у Малайзії, Габоні та Гаяні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що майже 40% площі суші на Землі зазнали деградації внаслідок людської діяльності. Якщо людство не вживе ніяких заходів і тенденції збережуться, до 2050 року цей показник досягне 55%.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання