Екологічні інвестиції "Метінвесту" вийшли на рекорд у понад $200 млн shutterstock

Екологічні інвестиції "Метінвесту" вийшли на рекорд у понад $200 млн

Іван Шевчук

Сотні мільйонів доларів, що їх Метінвест вклав у екологічну модернізацію своїх підприємств, дозволили знизити викиди пилу в Маріуполі на третину

Минулого року Група "Метінвест" встановила новий рекорд з інвестування в екологічні проєкти. Обсяг капітальних інвестицій перевищив 200 млн доларів США. Усього ж на заходи з охорони навколишнього середовища "Метінвест" торік спрямував 450 млн доларів.

Такі дані містить "Звіт зі сталого розвитку 2020", який щойно опублікувала компанія.

Група "Метінвест" — це українська міжнародна гірничо-металургійна компанія зі штаб-квартирою у Маріуполі. Вона володіє 24 підприємствами в Україні, ЄС та США.

Історична модернізація

Торік компанія завершила масштабну реконструкцію агломераційної фабрики на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча. Екологічна модернізація тут тривала 7 років. Це був один із найбільших екологічних проєктів в історії незалежної України. Реконструкція обійшлася більше ніж у 160 млн доларів.

Тут встановили складну двоступеневу систему очищення газів. Спочатку проходить грубе очищення від пилу за допомогою сучасних циклонів Hurriclone, які вловлюють великі часточки пилу, щоб повторно використати його у виробництві. На другому ступені відбувається доочищення газу від пилу та сполук сірки в потужних рукавних фільтрах. Це що дає змогу більш ніж удесятеро зменшити обсяг викидів.

Така фільтрація має знизити викиди пилу на 90%, а діоксиду сірки – на 46%. Завдяки проєкту реконструкції очисних споруд аглофабрики викиди пилу в Маріуполі скоротяться на третину.

Генеральний директор Метінвесту Юрій Риженков назвав модернізацію "історичною":

" Відтепер аглофабрика на ММК імені Ілліча не лише найбільша в Європі, а й найбільш екологічна та сучасна".

Незважаючи на такий масштабний успіх, деякі показники вказують на те, що працювати ще є над чим.

Спинятися не можна

У 2020-му  валові викиди компанії збільшились на 2% порівняно з 2019-им. Причина – збільшення обсягів виробництва основних видів продукції.

Викиди в атмосферу підприємств Групи Метінвест

Що важливо, викиди зросли менш стрімко, ніж виробництво, що свідчить про ефективність вже проведеної модернізації. У боротьбі з пилом прогрес є цілком очевидним: при тому, що обсяги виробництва зростають, викиди пилу вже три роки поспіль поступово знижуються. У 2020 році такі викиди зменшилися на 12% проти 2019 року.

Ця динаміка пов’язана якраз з реконструкцією аглофабрики на ММК імені Ілліча, а також  з екологічною модернізацією інших підприємств компанії. На Північному ГЗК розпочато заміну газоочисних агрегатів випалювальної машини. На Криворізькому ремонтно-механічному заводі виконано повну заміну рукавних фільтрів газоочисної установки печі №6. Торік завершено роботи з монтажу газоочисного обладнання на одній з ділянок Авдіївського коксохімічного заводу.

Цього року компанія продовжила екологічну модернізацію своїх потужностей. 2021-го у суто екологічні проекти вона вклала більше 150 млн доларів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що за останні 10 років "Метінвест" зменшив викиди парникових газів на 68%.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів