ТОП-5 інноваційних зелених технологій 2023 року

ТОП-5 інноваційних зелених технологій 2023 року

Катерина Бєлоусова

Переробка лопатей вітротурбін відкриє нову еру для галузі

2023 рік став черговим роком успішного розвитку іноваційних технологій, які здатні пришвидшити зелений перехід, допомогти подолати кліматичну кризу та сприяти сталому розвитку. Ці проєкти допомагають зменшити вуглецевий слід та покращити здоровʼя навколишнього середовища, а також пропонують ефективні рішення для, здавалося б, "безнадійних" ситуацій.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів ТОП-5  зелених технологій 2023 року.

  • Питна вода з повітря;

Американська компанія SOURCE розробила Hydropanel R3 – першу у світі технологію, яка дозволяє отримувати питну воду з повітря. Одна гідропанель розміром 121 на 183 см в умовах помірного клімату може виробити близько 90 літрів чистої води за місяць. 

Гідропанель працює завдяки енергії сонця в автономному режимі та може створювати воду у майже у будь-якій точці планети. Завдяки сонячній енергії R3 всмоктує повітря та збирає вологу, яка потім конденсується та мінералізується для нормальної якості та смаку. Вже готова до вживання вода зберігається у спеціальному резервуарі. Окрім того, гідропанель не потребує професійних навичок для експлуатації. 

Проєкт зможе допомогти людям у вразливих регіонах та зменшити вуглецевий слід, зекономивши 51 000 пластикових пляшок протягом свого терміну служби.

wqpmag.com

wqpmag.com

  • Вікна-СЕС

Австралійська технологічна компанія ClearVue PV розробила прозоре скло-сонячну панель. На відміну від традиційних сонячних панелей, які вимагають певного розміщення та іноді змінюють естетику будівель, сонячне скло не впливає на архітектурний дизайн. Окрім того, їх можна використовувати в сільськогосподарській галузі та електромобілях.

Технологія заснована на мікро- та наночастинках, які вбудовані в скло. Вони спрямовують сонячну енергію до країв де знаходяться фотоелементи, що генерують електроенергію. 

thedebrief.org

Такі СЕС здатні пропускати до 70% видимого світла та генерувати близько 30 Вт на м2. Під час випробувань у теплиці такі панелі виробляли до 19 кВт-год електроенергії на день, тобто забезпечували близько 40% потреб в енергії.

  • Переробка лопатей вітротурбін;

Данський вітровий гігант Vestas винайшов хімічний розчин, який може розкладати міцну епоксидну смолу лопатей вітротурбін. Адже наразі після завершення строку експлуатації лопаті потрапляють на звалища, що створює реальну загрозу для сталого розвитку галузі.

У Vestas вважають, що це відкриє нову еру для вітрової промисловості.

  • Гравітаційна батарея;

Швейцарський стартап Energy Vault побудував і запустив першу у світі гравітаційну батарею на 25 МВт/100 МВт-год у Китаї для збереження зеленої енергії. Батарея розташована поблизу Шанхаю, поруч з потужним вітропарком. Аналогічну батарею будують у Техасі, США.

Ці батареї можуть накопичувати енергію з ефективністю передачі в обидві сторони понад 80% з мінімальним допоміжним споживанням. Робота батареї заснована на перетворенні потенційної енергії на електрику. Так спеціальний кран, живлячись зеленою енергією, підіймає блок з композитного матеріалу високо вгору. Коли енергію необхідно буде віддати – блок опускатиметься під дією гравітації та натягує кабелі, що обертають турбіни для виробництва енергії.

Батарею у Китаї запустили у серпні, а у листопаді уряд країни підписав з компанією угоду про будівництво ще п’яти гравітаційних систем накопичення енергії.

  • Зелена сталь без водню.

Ізраїльський космічний стартап Helios винайшов новий спосіб виробництва сталі за допомогою спалювання натрію. Така технологія може вдвічі скоротити споживання енергії та повністю усунути прямі викиди вуглецю. 

Технологія передбачає нагрівання натрію в певних умовах до 400°C, щоб відокремити кисень від заліза в руді та утворити оксид натрію. Після нагрівання до 500°C натрій відновляється і цикл можна повторити. Під час традиційної виплавки сталі вугілля необхідно нагрівати до 1400°C. Helios продемонструє можливості технології у 2024 році на першому пілотному заводі.

Інший спосіб винайшли в американській компанії Boston Metal на основі електролізу суміші оксиду заліза з низкою інших оксидів. Процес нагадує батарею з позитивно зарядженим анодом і негативно зарядженим катодом, які спрямовують потік електрики.

Після остаточної розробки технології таким способом можна буде виробляти олово, ніобій та тантал з металів, які вважаються відходами процесу видобутку.

Ці досягнення не мають офіційного рейтингу, однак знаходяться в авангарді розробки інноваційних рішень для боротьби зі зміною клімату та вирішення нагальних екологічних проблем. Окрім того, вони надихають інших винахідників на розробку та втілення в життя рішень, що відкриє нову еру для людства.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел