Швейцарський стартап готується запустити унікальні гравітаційні батареї interestingengineering.com

Швейцарський стартап готується запустити унікальні гравітаційні батареї

Катерина Бєлоусова

Енергозбереження батареї сягає 70%, а її ємність не знижується з часом

Швейцарський стартап Energy Vault планує у червні 2023 року завершить будівництво двох гравітаційних батарей у Китаї, з потужністю 100 МВт-год, та в американському штаті Техас, з потужністю 36 МВт-год.

Ці батареї зможуть накопичувати “зелену” енергію з ефективністю передачі в обидві сторони понад 80% з мінімальним допоміжним споживанням, повідомляє Interesting Engineering.

Зазначається, що гравітаційні батареї розглядаються як ідеальний засіб для вирішення проблеми нестабільної генерації сонячної та вітрової енергії. 

В матеріалі пояснили, що робота батареї заснована на перетворенні потенційної енергії на електрику. Так спеціальний кран, живлячись “зеленою” енергією, підійматиме блок з запатентованої композитної цегли високо вгору. Коли енергію необхідно буде віддати – блок опускатиметься під дією гравітації, тягнучи за кабелі, що обертають турбіни, виробляючи енергію.

У фірмі наголосили, що робота батареї не залежатиме від топографії або геології. Тому подібні батареї можна побудувати будь-де. Окрім того, для батарейних блоків використовуються дешеві матеріали, зокрема ґрунт, шахтні хвости, вугільна зола та інші рекультиваційні матеріали.

В Energy Vault додали, що кожна цегла важить 35 метричних тонн і має питому вагу, щонайменше вдвічі більшу за вагу води, а також достатню здатність до стиснення. Окрім збереження відновлювальної енергії, батарея допомагає використовувати еконебезпечні матеріали, які б в іншому випадку опинилися б на звалищі.

Зазначається, що блоки матимуть акумулюючу ємність до 80 МВт-годин і зможуть безперервно віддавати від 4 до 8 МВт протягом 8-16 годин. 

Розробники стверджують, що ця технологія ефективніша за насоси або турбіни гідростанцій. Окрім того, енергозбереження батареї сягає 70% завдяки загальної ефективності та відсутності зниження ємності накопичувача з часом.

Нагадаємо, у Фінляндії запустили в роботу піщану батарею компанії Polar Night Energy на електростанції Ватаянкоскі, яка зберігає 8 МВт-год теплової енергії. У  листопаді 2022 року вона почала віддавати тепло для опалення та підігріву води.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині біля Берліну побудували 45-метрову вежу для зберігання 56 млн літрів гарячої води, що живеться “зеленою” енергією. Її використовують для гарячого водопостачання та опалення.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей