ТОП-5 екологічних порушників 2021 року

ТОП-5 екологічних порушників 2021 року

Олена Бережнюк

У лідерах — видобувні та металургійні підприємства

За даними Державної екологічної інспекції, найбільше порушень у 2021-му зафіксували у частині поводження з відходами. Від початку року інспектори ДЕІ склали 15 тисяч протоколів та наклали на порушників у цій сфері4,6 млн грн штрафів. Шкода ж від поводження з відходами вираховувалася у мільйонах. Щоправда, такі нарахування отримували не лише за цей вид порушення.

Хто ж став лідером за збитком, і за що має відшкодувати мільйони – з’ясовувала ЕкоПолітика.

Штрафи за порушення, які фіксує Державна екологічна інспекція – досить малі. Як розповів ЕкоПолітиці виконувач обов’язків заступника Голови ДЕІ Віталій Постоленко, цьогоріч середній штраф у найпопулярнішій серед порушників сфері, поводження з відходами, складав лише 305 грн.

Але крім штрафів Держекоінспекція також розраховує розмір шкоди, завданої довкіллю внаслідок порушень. Оскільки, найбільше порушень було у частині поводження з відходами, тому закономірно, що найбільше збитків завдали саме земельним ресурсам.

"До такого порушення вдаються підприємства різного спрямування. – розповідає Постоленко. –Так, наприклад, інспекція виявила складування промислових відходів на території депо "Дарниця" "Південно-західної залізниці" АТ "Українська залізниця", розрахувавши збитки на понад 10 мільйонів гривень. Часто до ДЕІ надходять звернення від громадян щодо виявлених ними несанкціонованих сміттєзвалищ в населених пунктах – тоді до відповідальності притягаються органи місцевого самоврядування".

10 мільйонів – лише невелика крапля у морі цьогорічних збитків. ЕкоПолітика, з допомогою ДЕІ, виділила ТОП-5 підприємств забруднювачів, які у 2021-му принесли найбільшу шкоду довкіллю. Суми цієї шкоди просто вражають:

  • 5 місце: ПрАТ "Костопільський завод скловиробів" – 100 млн грн

Під час перевірки ПрАТ "Костопільський завод скловиробів" інспекція Поліського округу виявила, що підприємство впродовж 5 місяців працювало за відсутності дозволів на викиди в атмосферу. Це є грубим порушенням законів "Про охорону атмосферного повітря" та "Про охорону навколишнього природного середовища, заявили у ДЕІ.

  • 4 місце: ТОВ "Укрхімресурс" – 150 млн грн

Як заявив тодішній Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований, на своїй земельній ділянці в м. Калинівка Вінницької області ТОВ "Укрхімресурс" створив шламосховище, яке складається з 13-ти ставків. Там зберігають відходи, що містять гудрон, а він належить до категорії небезпечних. В результаті, підприємство забруднило землі площею 1,1 тис. кв. м.

  • 3 місце: ВП "Шахта Бужанська" ДП "Волиньвугілля" – 430 млн грн

Під час планової перевірки інспектори виявили, що термін дії дозволу на користування надрами, виданий для шахти, завершився ще 2018 року. Тож підприємство протягом 3 років здійснювало незаконний видобуток копалин, не сплачуючи обов’язкові платежі за користування надрами до державного бюджету. За цей час на шахті незаконно видобули 50 тисяч тонн кам’яного вугілля.

  • 2 місце: ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" – 450 млн грн

За даними інспекції, в таку суму оцінили збитки від незаконного розміщення шламу агломераційних цехів на одній із земельних ділянок, яка не призначена для таких відходів. Залізовмісні шлами містять у своєму складі оксиди заліза, важкі метали: цинк, манган, мідь, нікель, свинець тощо. Ці речовини негативно впливають на довкілля, зокрема при потраплянні до підземних водоносних горизонтів.

Щоправда, 450 млн грн – не єдиний збиток "АрселорМіттал" за цей рік. У березні та квітні 2021-го їм нарахували збитків ще на 8,8 млн грн та 15,3 млн грн відповідно. За даними деяких перевірок, збитки ще розраховують.

  • 1 місце: Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат – 800 млн грн

Як заявили у ДЕІ, підприємство здійснило самовільне захоплення земельної ділянки, розміром у 160 гектарів, щоб складувати там відходи, утворені внаслідок видобутку копалин. Мальований повідомляв,  що у підприємства були відсутні документи права власності на ділянку, не було і рішення органів місцевого самоврядування про його передачу у власність або користування.

Як бачимо, лише розраховані для цих підприємств збитки могли б поповнити український бюджет більш як на 1,9 млрд грн. Але нараховані збитки – це лише половина справи. Це не означає, що підприємства заплатять такі кошти. З високою ймовірністю, оголошені суми під час розгляду у судовому порядку будуть значно зменшені, чи й узагалі скасовані. При нарахованих збитках у сотні мільйонів ДЕІ вдається стягнути з порушників, в кращому випадку, десятки. За 2020-й, як повідомляв Мальований, ДЕІ принесла бюджету близько 90 млн грн. А як показують проміжні дані цього року, у 2021-му Держекоінспекція ризикує залучити ще менше коштів. Тобто, величезні цифри збитків ТОП-порушників ризикують залишитися лише на папері.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків