Тіммерманс заявив, що ЄС доведеться покладатися на імпорт зеленого водню euractiv.com

Тіммерманс заявив, що ЄС доведеться покладатися на імпорт зеленого водню

Олена Яценьо

Єврокомісар уявляє собі водневу економіку навколо Середземномор'я

Майбутня європейська система чистої енергії буде покладатися на імпортований зелений водень, адже Європа ніколи не зможе виробляти власного водню в достатніх кількостях.

Про це глава ЄС з питань клімату Франс Тіммерманс заявив 28 квітня на зустрічі з екологічним комітетом Європейського парламенту, повідомляє Recharge. Під час дискусії обговорили вплив війни в Україні, стан нового кліматичного законодавства Європи та продовольчу безпеку.

Тіммерманс заявив, що водень стане "рушійною силою енергетичної системи майбутнього Євросоюзу", але блоку доведеться покладатися на імпорт. Бо, як твердо переконаний єврокомісар, європейські країни ніколи не зможуть виробляти власного водню в достатніх кількостях.

На його думку, ЄС потрібно буде диверсифікувати постачання енергії з багатьох джерел — "якомога більше, щоб блок не став занадто залежним від одного джерела".

Тіммерманс уявляє собі водневу економіку навколо Середземномор'я, де кожна країна залежить від іншої, і кожна має "частку в цьому виробництві, розподілі та використанні зеленого водню". За його словами, так можна створити більшу стабільність у геополітичній системі й відкрити величезні можливості для розвитку Африки.

ЄС вже дивиться за межі своїх кордонів, коли йдеться про майбутні постачання відновлюваного водню. Наприклад, Німеччина намагається налагодити партнерські відносини з такими країнами, як Австралія та Північна Африка.

Також Тіммерманс зазначив, що поки у Європи є "складні відносини" з такими країнами, як Єгипет і Туреччина, ці країни збираються виробляти відновлювану енергію "у кількостях, що перевищують їхні власні потреби, тому вони захочуть подивитися, щоб кудись подіти цей надлишок".

Окрім того, єврокомісар додав, Європі знадобиться більше зрідженого природного газу (ЗПГ) та газу з газопроводів інших партнерів. Це паливо має надходити з різних країн-постачальників, щоб ЄС не став надмірно залежним від когось одного.

Тож, сказав Тіммерманс, Європейська комісія пропонує довгострокове партнерство, яке розпочнеться з поставок ЗПГ та закінчиться у водневій економіці.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міжнародна сертифікаційна і класифікаційна компанія DNV заявила, що Європа відмовиться від російського газу й фактично декарбонізується швидше через вторгнення Росії в Україну.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон