Теплові насоси є енергетичною зброєю Європи, – європерса shutterstock

Теплові насоси є енергетичною зброєю Європи, – європерса

Катерина Бєлоусова

Новий план Єврокомісії REPowerEU передбачає широке використання теплових насосів

В Європі тепловий насос став ключовим інструментом у позбавленні залежності від російського газу та прискоренні досягнення кліматичних цілей

Переведення європейських будинків на теплові насоси більш ефективне ніж заклики до відмови від термостатів та збільшення інфраструктури для імпорту природного газу з-за кордону, повідомляє TIME.

“Якщо ЄС подвоїть використання таких установок в наступному році, це може зменшити річну потребу в російському газі на 1,5 млрд куб. м, за даними Єврокомісії”, – йдеться в матеріалі.

Це лише невелика частина із 155 млрд кубометрів, які були імпортовані з Росії у 2021 році. Однак екологи зазначають, що такі теплові системи є  ключовим елементом зеленої зброї в геополітичній боротьбі.

Наразі ЄС покладається на Росію для отримання більш ніж 40% природного газу, необхідного для заправки газових котлів, які опалюють будинки. 

Новий план Європейської комісії під назвою REPowerEU дозволить ЄС вкрай скоротити залежність від російського газу на дві третини до кінця 2022 року. Серед запропонованих політик, таких як прискорення розвитку відновлюваної енергетики та збільшення імпорту зрідженого природного газу зі США та Катару, виділено роль тепловим насосам, які часто ігнорують. Єврокомісія хоче подвоїти щорічні встановлення теплових насосів на континенті, виготовивши 10 мільйонів одиниць теплових насосів протягом наступних п'яти років.

Теплові насоси використовують електроенергію замість газу і працюють надзвичайно ефективні. Вони не виробляє тепло, а просто переміщує його. 

Тепловий насос використовує ті ж принципи, що й холодильник або кондиціонер, але працює навпаки, коли холодний рідкий холодоагент збирає теплову енергію із зовнішнього повітря, перетворює її на газ, потім вивільняє цю енергію та конденсує назад у рідину. Також тепловий насос використовує приблизно половину енергії газового котла.

Ян Розенов, європейський програмний директор Проекту підтримки регулювання, неурядової організації, яка зосереджується на консультуванні урядів у сфері енергетичного переходу, назвав подвоєння кількості установок у наступному році амбітною метою. Проте європейські заводи з виробництва теплових насосів можуть мати проблеми зі швидким зростанням виробництва, а глобальний дефіцит напівпровідників також може обмежити виробництво, адже, як і більшість побутових приладів, сучасні теплові насоси побудовані з інтегрованими комп’ютерами.

Деякі оглядачі припускають, що президент Джо Байден міг би посилатися на Закон про оборонне виробництво для постачання додаткових теплових насосів до Європи.

Проте американські системи можуть бути несумісними з більшою частиною європейського будівельного фонду, оскільки більшість американських теплових насосів призначені для роботи з повітропроводами, вмонтованими в стіни та стелі будівель, тоді як європейські теплові насоси, як правило, підключаються до систем, які циркулюють гарячу воду через радіатори. Крім того, законодавці ЄС все ще повинні фактично впроваджувати політику, щоб стимулювати європейських власників будинків і будівельників встановлювати більше теплових насосів, без яких усі ці американські поставки опинялися б на складах.

"Більш реалістичний сценарій полягає в тому, що ми зможемо подвоїти швидкість виробництва та встановлення теплових насосів, але не цього року", – каже Розенов, – "І далі, ми повинні продовжувати рухатись набагато швидше і дивитися за межі безпосередньої ситуації". 

Він також зазначає, що існує певна плутанина, адже за даними Міжнародного енергетичного агентства, у 2020 році було встановлено близько 1,8 мільйона одиниць. Подвоєння цієї цифри, навіть протягом кількох років, має привести до більш ніж 10 мільйонів нових теплових насосів.

Що стосується клімату, багато аналітиків кажуть, що новий план ЄС містить багато кроків у правильному напрямку. Він також допомагатиме розвивати зелені технології. 

Ліза Фішер, програмний директор кліматичного аналітичного центру E3G, зазначає, що ринок теплових насосів та ринок енергоефективності є стабільним.

"Це досить суттєві зміни, в порівнянні з минулими енергетичними "шоками"”, – каже Фішер.

Фріда Кінінгер, директор з питань ЄС у Food and Water Watch, каже, що план може піти далі, щоб стимулювати інші заходи ефективності, як-от програми кращої термоізоляції європейських будинків, які також можуть швидко скоротити викиди та залежність ЄС від російського газу.

Навіть з урахуванням масового встановлення теплових насосів та планів імпортувати більше природного газу з-за кордону, нова ініціатива ЄС все одно не дозволить повністю звільнити європейські країни від російського газу протягом наступного року, тому вони планують поповнити запаси газу до наступної зими. 

Деякі заходи, як-от збільшення використання вугілля та побудова нової інфраструктури природного газу, можуть зруйнувати зелені амбіції. Експерти кажуть, що Європа перебуває в такому положенні наразі, в основному через те, що політики не сприймали всерйоз потребу впроваджувати зелені технології в останні роки, коли у них була така можливість.

"ЄС не може змінити свою бездіяльність у минулому", – каже Фішер, – "Тепер ми просто поєднуємо різні заходи в надії, що цього буде достатньо".

Нагадаємо, у REPowerEU заявили, що вторгнення РФ в Україну пришвидшило декарбонізацію та розвиток водневої енергетики в Європейському Союзі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, стало відомо, як Європа може відмовитися від імпорту газу і нафти з РФ.

Читайте також
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт
Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік