Світ перебуває на "шляху до кліматичного пекла", – генсек ООН shutterstock

Світ перебуває на "шляху до кліматичного пекла", – генсек ООН

Ганна Велика

Про катастрофічні наслідки глобального потепління також попереджають учені

Останні 12 місяців стали найтеплішими за всю історію спостережень у порівнянні з попередніми роками. Середня глобальна температура за рік до кінця травня 2024 року була на 1,63 °C (2,9 °F) вищою за середню доіндустріальну, що робить цей період найтеплішим із початку ведення записів у 1940 році.

Про це повідомила Служба моніторингу зміни клімату ЄС (Copernicus Climate Change Service або C3S).

Директор Copernicus Карло Буонтемпо сказав, що 12-місячна смуга спеки була “шокуючою, але не дивовижною”, враховуючи кліматичні зміни, спричинені людиною, і попередив, що можу бути ще гірше.

“Якщо забруднення викопним паливом, що нагріває планету, не буде скорочено, цей ряд найспекотніших місяців запам’ятається як відносно холодний”, – сказав він.

Тому Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 5 червня, у Всесвітній день охорони довкілля, закликав до термінових дій, щоб запобігти “кліматичному пеклу”.

Ось як виглядає графік середньосвітових місячних температур для кожного року, починаючи з 1940 року:

edition.cnn.com

Джерело: CNN.

 

Вчені стверджують, що цей середній показник за 12 місяців не означає, що світ вже перевищив поріг глобального потепління у 1,5°C (2,7 °F), який описує середню температуру за десятиліття, за межами якого можуть бути більш екстремальні та незворотні наслідки.

В окремій доповіді Всесвітня метеорологічна організація ООН (ВМО) заявила, що зараз існує 80% ймовірність того, що принаймні один із наступних 5 років стане першим календарним роком із середньою температурою, яка тимчасово перевищить на 1,5°C доіндустріальний рівень – у порівнянні з 66% минулого року.

Аномалії та екстремуми приземної температури повітря за червень 2023 – травень 2024

climate.copernicus.eu

Джерело: Copernicus Climate Change Service.

 

Говорячи про результати дослідження, Антоніу Гутерреш підкреслив, як швидко світ рухається в неправильному напрямку і віддаляється від стабілізації кліматичної системи.

“У 2015 році ймовірність такого розриву була близькою до нуля”, – сказав він.

Зважаючи на те, що час для зміни курсу спливає, генсек ООН закликав до 30-відсоткового скорочення глобального виробництва та використання викопного палива до 2030 року.

На думку Бена Кларка, дослідника з Інституту Грантема Імперського коледжу Лондона, нещодавні смуги екстремальної спеки, які прокотилися планетою, відкривають “вікно в майбутнє з екстремальною спекою, яка ставить під сумнів межі виживання людей”.

“Життєво важливо, щоб люди розуміли, що кожна десята градуса потепління наражає більше людей на небезпечну та потенційно смертельну спеку”, — наголосив він.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Європа нагрівається швидше, ніж решта світу. Також ми писали, що екстремально швидке підвищення температури океану лякає науковців.

Читайте також
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні